Megye

Kék hírek

Szeret? Nem szeret?

Világszerte elterjedt, hogy a szerelmesek napja van ma. A romantikus csalások témaköre nem is lehetne aktuálisabb. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretében vizsgálja az ilyen ügyeket.

A romantikus csalók elkövetői módszerei már szinte jól ismertek, a bűnözők többnyire a közösségi média felületein szemelik ki az áldozatukat. A bizalom megszerzése után egy hihetőnek tűnő történettel használják ki a romantikus kapcsolat illúzióját, és pénzt csalnak ki a gyanútlan emberektől. Nagyon gyakran azt állítják, hogy külföldön dolgoznak, de szívesen hazaköltöznének. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, a csalók nagyon ügyesen manipulálják a kiszemelteket.

Kérjük, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadja meg a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

  • Nem tudhatja biztosan, hogy ki van a profil mögött. Ezt mindig vegye figyelembe!
  • Közösségi oldalán megjelenő adatai között ne szerepeltesse családi állapotát! Legyen nagyon óvatos, hogy mennyi személyes információt oszt meg magáról!
  • Gyanakodjon, ha az új online ismerőse nem szeretne személyes találkozót, vagy tartózkodik attól, hogy telefonon, illetve webkamerán beszéljenek!
  • Akit nem ismer személyesen, annak ne küldjön pénzt, ne adjon ki információt anyagi helyzetéről!
  • Ne adja meg bankkártya- vagy online banki adatait, és ne küldjön másolatot okmányairól!
  • Ne osszon meg olyan információkat és ne küldjön olyan fotókat magáról, amikkel később megzsarolhatják!
  • Legyen gyanús, ha valaki arra kéri Önt, hogy ne beszéljen másnak új kapcsolatáról!

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Forrás: police.hu

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye Rendőrfőkapitányság, romantikus csalások

Sarkany Orsi

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu