Megye

Kék hírek

Biztonságban maradni/közlekedni húsvétkor is! 

Mint minden alkalommal, idén húsvétkor is várhatóan sokan kelnek útra, hogy rokonaikat, ismerőseiket meglátogassák, közösen ünnepeljenek. Azonban, hogy a hosszú hétvége is gondtalanul és balesetmentesen teljen a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága hasznos tanácsokkal szolgál. 

Nem árulunk el vele titkot, hogy a rendőrség minden húsvétkor, így idén is fokozott figyelmet fordít az ittasan vezetők kiszűrésére. Kérjük a gépjárművezetőket, hogy az ünnepek alatt se vezessenek, amennyiben szeszes italt fogyasztottak! A kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszes ital is számít, ugyanis az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze. Egy józan gondolattal sok kellemetlen pillanattól és jelentős kiadástól kímélheti meg magát az, aki úgy dönt, hogy betartja a szabályokat, és vezetés előtt/közben nem fogyaszt alkoholt. 

Akár egyedül, akár utasokat szállítva közlekednek, a biztonsági rendszereket használják, különösen odafigyelve a kisgyermekekre! Kiemelt figyelemmel és kellő oldaltávolságot tartva – ha szükséges, a sebességet csökkentve – kerüljék ki a közutakon, esti szürkületben vagy az éjszakai órákban közlekedő gyalogosokat, és az egy nyomon haladó járműveket! A jó idő beköszöntével, ugyanis egyre több kerékpárost lehet látni a városban. Kérjük a kerékpárral közlekedőket, hogy a kanyarodást kellő óvatossággal és figyelmességgel végezzék! Útkereszteződéshez érve az elsőbbségi szabályok rájuk is vonatkoznak! A láthatósági mellény lakott területen kívül, és korlátozott látási viszonyok között kötelező a kerékpárral és gyalogosan közlekedők számára!

Csodálatos húsvéti ajándék lehet egy új kerékpár, de a kötelező felszerelések beszerzéséről se feledkezzünk meg! Hasznos ajándék lehet továbbá a kerékpárost védő- és láthatóságot szolgáló tartozékok és felszerelések, pl. könyök- és térdvédő, fényvisszaverő csíkok, matricák és a fejvédő sisak.

…hogy mindenki hazaérjen! 

biztonságban, Húsvét, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság, közlekedés

Sarkany Orsi

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu