Jászság

Gazdaság

Megújul és bővül az MVM Émász októberben kigyulladt jászberényi alállomása

Megújul és bővül az MVM Émász októberben kigyulladt jászberényi alállomása, a rekonstrukció már folyamatban van, a bővítés tervezése is elkezdődött – közölte az MVM Hálózat az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Az alállomásban keletkezett jelentős károk miatt a végleges műszaki megoldás kialakítása 2024-ben is folytatódik, a kivitelezés a tervek szerint jövő év negyedik negyedévére ér véget az ideiglenes állapotok megszüntetésével – írták.

A tájékoztatás szerint 2024-ben az első, 2027-ben a harmadik, jelenleg 25 MVA (megavoltamper) teljesítményű transzformátort cserélik, így két új 40 MVA teljesítményű gép kerül a már most 40 MVA kapacitású második számú transzformátor mellé.

Az MVM Émász ez idő alatt is mindent elkövet ügyfelei zavartalan ellátása érdekében – ígérték. A munkálatok után egy korszerű, megnövekedett kapacitású alállomás biztosítja majd a lakossági és ipari fogyasztók magas színvonalú ellátását – fűzték hozzá.

A közleményben kifejtik: az MVM Émász és az MVM Démász jelentős beruházásokat valósít meg annak érdekében, hogy az ügyfelek villamosenergia-ellátását a növekvő energiaigény mellett is magas színvonalon tudják biztosítani.

Emlékeztetnek arra, hogy a jászberényi alállomás fejlesztése 2021 végén kezdődött, 2023-ra már megtörtént két transzformátor védelmi rekonstrukciója, amikor októberben, a második transzformátor üzembe helyezésekor tűz ütött ki az alállomás épületében. Személyi sérülés nem történt, azonban a tűzeset következtében Jászberényben és környékén rövid időre 14 településen több mint 10 ezer ügyfél maradt villamosenergia-ellátás nélkül – idézték fel a történteket.

Az MVM Émász szakemberei a tűzoltókkal, illetve a katasztrófavédelem munkatársaival mindent megtettek a villamosenergia-szolgáltatás mielőbbi biztonságos visszaállításáért, az ügyfelek villamosenergia-ellátása már másnap reggelre zavartalanná vált.

A szükségessé vált bontási és tervezési feladatokat végző MVM Xpert és az MVM Émász szorosan együttműködik az alállomás villamostechnológiai rendszerének kiépítésében – hangsúlyozzák a közleményben.

Borítókép: MTI

MTI

jászberény, MVM Émász

admin

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu