Mozgássérültre csapott le egy fiatalkorúakból álló rablóbanda a Tisza-tónál

Az Egri Járási Ügyészség csoportosan, a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt emelt vádat három fiatalkorú elkövetővel szemben, akik a sértett mozgáskorlátozottságát kihasználva, megpróbálták őt kirabolni.

A vádlottak 2020 júliusában egy este Poroszlón előzetesen megállapodtak abban, hogy a velük korábban szóba elegyedő, látszólag ittas állapotban lévő, de ismert betegségéből kifolyólag sántítva, dülöngélve közlekedő sértettet követik, és tőle pénz szereznek.

A vádlottak a Tisza-tónál található gátig követték kiszemelt áldozatukat, ahol az elsőrendű vádlott kézzel tarkón vágta, majd két-három alkalommal ököllel is megütötte őt az arcán, miközben a támadó másik két társa a jelenlétével szándékerősítően hatott a cselekményére – számolt be portálunknak Dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

Közlése szerint, amikor a férfi az ütések következtében végül összegörnyedt, az elsőrendű vádlott megragadta a vállán lévő hátizsákját és rángatni kezdte, miközben több alkalommal erélyesen felszólította, hogy „add ide a táskád”. A sértett a táskát a felszólítás ellenére sem adta át, hanem sikerült azt megtartania, majd a helyszínről az értékeivel együtt elmenekült.

A megtámadott férfi a bántalmazás következtében nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket, arccsont és orsócsont törést szenvedett.

Az Egri Járási Ügyészség most benyújtott vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy ha a fiatalkorú banda vezére az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét, vele szemben a bíróság 3 év szabadságvesztést szabjon ki és 3 évre tiltsa el a közügyek gyakorlásától. Az ügyészség a mértékes indítványában a büntetés mértékét a cselekménynél jelenlévő, de abban tevőlegesen részt nem vállaló társak esetében 2 év 6 hónap szabadságvesztésben és 3 év közügyek gyakorlásától eltiltásban határozta meg.

HEOL

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest