Szolnok

Közélet | Kultúra

Jászkun őseinkre emlékeztek

Idén jubilál térségünk történelmi örökségének meghatározó eseménye: a Redemptiot tíz évvel ezelőtt nyilvánították nemzeti emléknappá.

Május 6. a Jászkun Hármas Kerület függetlenségének szimbóluma, a jászok, nagykunok és kiskunok önmegváltásának ünnepe. Ez alkalomból rendezett kedden ünnepséget a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat Szolnokon.
Az eseménysorozat ökumenikus istentisztelettel kezdődött a református templomban, melyen köszöntőt mondott Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke. Liturgiát hirdetett Lédeczy Dénes esperes-plébános és Végh Miklós református lelkész. Ezt követően ünnepi menet vonult át a vármegyeházára, ahol az emlékülésre ünnepélyesen vonultak be a jász és kunkapitányok, valamint a karcagi Kováts Mihály Lovas Bandérium huszárai. A Kun Miatyánkot Dr.Bartha Júlia, ernográfus, keletkutató szavalta, a Jász Himnuszt Hortiné Dr.Bathó Edit, a Jász Múzeum nyugalmazott igazgatója, Bolla János emeritus jászkapitány és Bolla Jánosné énekelték. A Himnusz Csikos Sándor, a Nemzet Színésze, emeritus nagykun kapitány szavalatában hangzott el.
Köszöntő beszédet mondott Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke és Dr.Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, a Kunszövetség tiszteletbeli elnöke. Mint kiemelte, a Redemptio egyedülálló, békés, népi kezdeményezés volt, örökségünk pedig szilárd alap. Saját történelmünk, összetartozásunk, hagyományaink köt össze mindannyiunkat.
A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat redemptios ünnepnapja alkalmából Kilencen részesültek Jászkunságért elismerő oklevélben: Besenyi Vendel, a Jászság helytörténeti kutatója, Csikos Sándor, Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, emeritus nagykun kapitány, Dr. Horváth László, történész, a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója, Mészáros János, vármegyei főépítész, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Értéktár Bizottság nyugalmazott titkára, a kisújszállási Nagykun Táncegyüttes, Nagyné Török Zsóka, Tiszafüreden élő fazekas népi iparművész, az öcsödi székhelyű Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület, Rózsa Lajos, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke és Tajti Erzsébet, a Jászapátiban működő Jásztánc Alapítvány tiszteletbeli elnöke.

dr. Fazekas Sándor, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei önkormányzat, Jászkun Emléknap, redemptio, szolnok

szs

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu