Közélet | Szolnok

Négysávos lesz a 32-es, emlékhelyet állítanak a szolnoki csatának

Közmeghallgatással kezdődött Szolnokon az önormányzat decemberi közgyűlése. Számos kérdés felmerült, többek között szó esett a Tisza Szálló épületéről, az ártézi kutak helyzetéről, a Vár-projektről és a Thököly úti laktanya sorsáról.

Ezt követően a 2024-es évi költségvetési tervezetet tárgyalták a képviselők. A város 2024-es költségvetéséről várhatóan februárban szavaz a testület. Mint Szalay Ferenc polgármester hangsúlyozta, a tervezés során a korábbi gazdasági recesszió és energiaválság ellensúlyozására tett helyi intézkedéseket folytatva kiegyensúlyozott városműködtetésre törekednek, cél a költségvetési stabilitás megőrzése.
Ugyancsak fontos napirendi pont volt a 32-es főú felújítása. Szolnok közigazgatási területét is érinti az útszakasz burkolatmegerősítéséről, valamint településeket elkerülő utak és párhuzamos kerékpárutak építéséről szóló állami, kiemelt jelentőségű projekt. A fejlesztésnek köszönhetően az M4-es csomóponttól a Széchenyi körúti körforgalomig 2×2 sávot alakítanak ki burkolatmegerősítéssel a szükséges elkerülő és szervizutak, kerékpárutak megépítésével.
Elfogadták a képviselők a város Klímastratégiájához kapcsolódó Klímavédelmi Cselekvési Tervet is. A dokumentum olyan intézkedéseket fogalmaz meg, melyeket az önkormányzat saját hatáskörben meg tud valósítani. Arról is tárgyalt a közgyűlés, hogy Szolnoki csata emlékhelyet alakítanak ki a városi Tisza-híd lábánál. Az önkormányzat és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal közösen kezdeményezte a 2024-ben 175. évfordulóját ünneplő Szolnoki csatahelyszínének történelmi emlékhellyé nyilvánítását, amit a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság támogatott. A kormánya pozitív elbírálása esetén a városi Tisza-híd lábánál a Tisza-parkban egy sztélét helyeznek el, amelynek költségét a Nemzeti Örökség Intézete vállalja.
A képviselők arról is döntöttek, hogy jövő évtől módosul a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási rendje a következők szerint:

  • szerdai napokon 8,00-16,00 óra helyett 9,00-11,00 óráig és 13,00-15,00 óráig,
  • pénteken 8,00-12,00 óra helyett 9,00-12,00 óráig
    várják az ügyfeleket.

kiemelt, közgyűlés, szolnok

admin

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu