Szolnok

Színes

Magyarország ételét keresik

Változatos, szezonalitást követő, ám egyszerű. A magyar konyha fő jellegzetességeit követő ételek versenyeztek Szolnokon a Magyarország étele 2024 szakácsversenyen.

A versenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) és a Debreceni Egyetem rendezi a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága közreműködésével. A hétvégi elődöntőben kötelező elem volt a laskagomba, a laktózmentes tejföl és valamilyen helyi érték felhasználása.

Balatoni Katalin, Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára a Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában tartott eseményen hangsúlyozta: a jövő generációinak is szükségük van arra, hogy megismerjék ezen értékeket, hogy a multikulturális gasztronómia világában se feledkezzenek meg a Kárpát-medence hagyományairól, a helyi kistermelői közösségek kiváló termékeiről. A nemes verseny célja, hogy az ételcsodákon keresztül hirdessék gasztronómiánk változatosságát, sokszínűségét és egyúttal megerősítsék nemzeti összetartozásunkat.
Mint mondta, ezek az ételek nem csak különleges éttermek étlapjain, hanem a mindennapi életben, az iskolai menzák kínálatában is megjelennek.

Az immár hetedik alkalommal megrendezett verseny célja a magyar konyha megújítása voltm az hogy 60 év után szülessenek végre új magyar ételek. Az április 27-ei döntőbe, amelyet a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán rendeznek majd, az elődöntő húsz csapatából 12 jutott tovább.

Fotó: MTI/Mészáros János

Balatoni Katalin, Magyarország étele 2024, szolnok

szs

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu