Tisza-tó

Színes

3, 2, 1…hamarosan virágzik a Tisza

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság az idén is kiemelt figyelmet fordít a folyó élővilágának védelmére, különösen a védett fajokra.

Hazánk egyik védett rovarfaja a tiszavirág. Ebben az évben az időjárási viszonyok miatt korábban érkezett, érkezik el ez a páratlan jelenség, e nagy méretű kérészfaj életének utolsó és legfontosabb napja a tiszavirágzás. A rovar azért kel ki három év lárvaállapot után, hogy szaporodjon, és utána szinte azonnal elpusztuljon. A kis élőlények igen érzékenyek a vizek tisztaságára, sajnos Európából a tiszavirág szinte teljesen eltűnt már. Ezért is fontos, hogy megtegyünk mindent azért, hogy nálunk továbbra is fennmaradjon ez a ritka kérészfaj. A kérészrajzás tehát nem más, mint e 8–12 centiméteres rovar tömeges rajzása.

A védett egyedek állományára fokozott veszélyt jelent a horgászat céljából történő jogellenes pusztítás, az állat gyűjtése, tekintettel arra, hogy e faj napjainkra csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján, mint a Körös és a Bodrog, található meg.

A jogszabály a tiszavirág egyedenkénti természetvédelmi értékét 10 000 forintban állapította meg.

A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedeinek pusztítása, illetve az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is. Szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja. Amennyiben az elkövető a rovarok telepét károsítja meg, abban az esetben természetkárosítás bűncselekményét is elkövetheti, ugyanúgy akkor is, ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt.

Szintén büntetőjogi kategória az is, ha valaki szándékosan belehajt kisgéphajóval a rajzásba, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket. A védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához a felügyelőség engedélye szükséges.

Azért, hogy sokáig gyönyörködhessünk e páratlan jelenségben a folyón, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya az illetékességi területén folyamatos figyeli, mikor várható a kérészek tömeges rajzása, és ezen időszakban fokozott ellenőrzést végez a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel.

Forrás: police.hu

Tisza, Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, tiszavirág

Sarkany Orsi

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu