Szolnok

oktatás

Indulhat a hatmilliárdos fejlesztés

Elkezdődött a „gigaberuházás”, a szerdai ünnepélyes alapkőletétel után indulhat a Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola új tanműhelyének építése.

Néhány hete Szolnokon „dördült el a startpisztoly”, itt jelentették be azt az országos programot, melynek keretében közel százmilliárd forintból tizennyolc településen épülnek, vagy újulnak meg a szakképzési centrumok tanműhelyei. A Szolnokot érintő első fejlesztés máris elkezdődik.

Amint Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára aszeerdai ünnepségen elhangzott köszöntőjében kiemelte, az idei év a látványos fejlesztések éve lesz a szakképzésben. Mint mondta, a Szolnoki Szakképzési Centrum 6,093 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „21. századi szakképző intézményfejlesztési program” elnevezésű kiemelt projektben, a tanműhely fejlesztése pedig kitűnő lehetőség arra, hogy ágazati képző központok jöjjenek létre, és a különböző cégek be tudjanak kapcsolódni az oktatásba.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az elmúlt száz év legjelentősebb szakképzési fejlesztése veszi most kezdetét Szolnokon, Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere pedig kifejtette: az ország gazdasági fejlődéséhez hozzá kell igazítani a szakképző rendszert, hiszen a cégeknek szakképzett munkaerőre van szükségük.

A mintegy hat milliárd forintos támogatásból építési beruházások, energetikai korszerűsítések, eszközbeszerzések valósulnak meg. A projekt várhatóan 2026 első negyedévében fejeződik be.
Megépül a Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola kétszintes új tanműhelyépülete, energetikailag korszerísitik a meglévő tanműhelyépületet, arra napelemes rendszert telepítenek. Megépül továbbá a Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikum szintén kétszintes, 716 négyzetméter alapterületű tanműhelye. A meglévő tanműhely megújul, fűtéskorszerűsítés történik, napelemes rendszert telepítenek. A szakképzési centrumhoz tartozó további 9 iskola  eszközbeszerzésekkel érintett a projektben, illetve a projekt részeként megvásárolták a Digitális Közösségi Alkotóműhely épületét is.

alapkőletétel, Pölöskei gáborné, szolnok, Szolnoki SzC, tanműhely

szs

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu