Szolnok

Kultúra

„A világ változik, de a vers örök” – Interjú Zajcsek Norberttel  

Norbival a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete rendezvényein találkoztam. Ő is ott volt a fellépők között, általában verseket szavalt. A látássérültekből álló amatőr színtársulat-a Varázsszínpad tagja volt hét éven át. 

Nemrégiben indította el saját YouTube-csatornáját és Facebook-oldalát, amelynek célja a versek és a költészet népszerűsítése. 

A szolnoki férfi civilben egy taxitársaságnál dolgozik diszpécserként. Szilvivel-a teljesen vak feleségével huszonhárom éve vannak együtt – kiegyensúlyozott és boldog házasságban élnek. Norbi mindösszesen öt százaléknyi látásmaradvánnyal rendelkezik, de ennek ellenére életigenlése példamutató lehet sokak számára. 

Zana Anita: Honnan ered a versek szeretete? 

Zajcsek Norbert: Ez már az általános iskolában kezdődött. Azóta kedvelem a verseket. A nagy klasszikusokat szeretem: Adyt, Petőfit és a többieket. 

Januárban indítottad az interneten „a vers örök” elnevezésű YouTube-csatornádat és Facebook-oldaladat. Miért? 

A mai rohanó világunkban az emberek többsége alig olvas. Regényt talán igen, de tapasztalataim szerint verset szinte egyáltalán nem. Remélem, hogy az internet segítségével sokakhoz eljutnak a versek, amiket szavalok. Emellett minden ember másképp értelmez egy -egy költeményt. Meg szeretném osztani a világgal, hogy én hogyan gondolkodom egy-egy versről. De már az is boldoggá tesz, ha néhány embernek örömet szerzek pár percre, amíg engem hallgat. A videók elkészítésében testvérem és sógorom segít. A telefonommal vesszük fel ezeket. Hetente egy verset szeretnék feltölteni az internetre. Úgy gondolom, hogy a világ változik, de a vers örök.  

Dalok szövegeit is elmondod prózában?  

Igen, ez nagyon fontos számomra. Korábban indultam is egy ilyen versenyen, ahol egy kötelező és egy szabadon választott dalnak a szövegét kellett elmondani. Ezt nagyon élveztem, és ezt szeretném folytatni a neten is. Szeretem a rockzenét, nagy kedvencem az EDDA, Pataki Attila. Szeretem a Korált, Karthagot, Lordot és a nagy öregeket.  

Hogyan kerültél kapcsolatba a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületével? 

1986 óta vagyok az egyesület tagja. Korábban sem láttam jól, de látóideg-sorvadásom akkora már nagymértékű lett. Az egyesületben ismertem meg később Szilvit is, a feleségemet.  Jelenleg öt százaléknyi látásmaradványom van. Autót nem vezethetek, de tudok önállóan közlekedni és dolgozni.  

Mit dolgozol? 

Öt éve dolgozom Szolnokon a Gabriel és Tisza Taxinál diszpécserként. Előtte is hasonló munkakörben dolgoztam, telefonközpontos voltam. Az emberekkel könnyen megtalálom a hangot. Örülök a segíthetek nekik. Jól érzem magam a bőrömben. Szerencsém van, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. 

Pápán születtél. Hogy kerültél Szolnokra? 

 Pápaiak vagyunk, katonacsaládba születtem. Édesapám Szentkirályszabadján teljesített szolgálatot és Veszprémben kapott szolgálati lakást, de ő sajnos elhunyt igen korán. Nevelőapukám is katona volt. Így kerültünk ide Szolnokra. Szeretünk itt élni. 

Norbi Facebook-oldala: https://www.facebook.com/profile.php?id=61554969972328  és YouTube-csatornája: https://www.youtube.com/channel/UCjR9BzGxqe2ntQqK0N_L4VA  

Zana Anita, JNSZMVAKOK 

interjú, Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete, Zajcsek Norbert

Sarkany Orsi

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu