Jászság | Nagykunság

Közérdekű

Online csalók banki üzenetei

Az elmúlt napokban két nagy összegű csalást követtek el vármegyénkben. A sértettek mindkét esetben üzenetet kaptak „pénzintézetüktől”.

Egy kisújszállási lakos e-mailt kapott, hogy változtassa meg internetes banki belépési azonosítóját, mivel az hamarosan lejár. A gyanútlan sértett az üzenetben küldött linket követve a megnyíló honlapon megadta az adatait, majd pár nap múlva észlelte, hogy számlájáról elutaltak 1,6 millió forintot.

Egy jászalsószentgyörgyi sértett mobiltelefonjára kapott üzenetet, hogy frissítse a pénzintézeti alkalmazását, amelynek során megadta a banki adatait. Ezt követően pár nap múlva ismét üzenetet kapott, hogy a frissítés megtörtént, majd nem sokkal később észrevette, hogy több mint 9 millió forintját elutalták a számlájáról. 

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a Mátrix Projekt keretében felhívják a figyelmet az online csalások megelőzésére.

A sértetté válás elkerülése érdekében, kérjük, fogadják meg tanácsainkat! 

  • Soha ne töltsenek le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépükre, mobiltelefonjukra, főleg ne egy linkre kattintva!
  • Soha ne adják meg bankkártyaadataikat, felhasználói fiókjuk azonosítóit, jelszavaikat e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre! 
  • Legyenek éberek! Gyanakodjanak, ha a visszautasíthatatlan ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívó számon!

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Forrás: police.hu

Borítókép: Shutterstock

online csalás

Sarkany Orsi

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu