Megye

Közérdekű

Bárkinek megadná az adatait?

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei bűnmegelőzési munkatársak a biztonságos internet napja (Safer Internet Day) alkalmából a személyes és banki adatok megadásának veszélyeire hívják fel a figyelmet.

Az online térben elkövetett csalások módszerei igen változatosak. Ami azonban mindegyikben közös, hogy megpróbálják megszerezni az áldozat adatait – legyen az személyes vagy épp banki –, hogy aztán azokat felhasználva megkárosítsák a sértettet. Ehhez találnak ki újabb és újabb történeteket, legendákat. Hol alkalmazás letöltését kérik, hol a bank nevében telefonálnak egy gyanús utalás ürügyén, hol egy e-mailt küldenek applikáció frissítése okán, hol vásárlóként jelentkeznek az online piactéren és küldenek egy linket az üzlet létrejötte érdekében, hol romantikus szálakat fűznek a történetbe. Sajnos lehetne még sorolni az elkövetői magatartásokat, de amire mindenképp figyelni kell: legyen gyanús, ha sürgetnek bennünket! 

Mire figyeljünk, hogy elkerüljük az áldozattá válást?

– Ismeretlenektől származó e-mailben vagy sms-ben küldött linkekre ne kattintsunk!

– Biztonságos weboldalról vásároljunk!

– Ha eladni kívánunk valamit, jegyezzük meg, hogy a vevőnek csak a bankszámlaszámunkra van szüksége!

– A pénzintézet nem kéri programok letöltését a számítógépünkre vagy a telefonunkra, és nem kéri el a bankkártyánk adatait vagy épp a biztonsági kódokat!

– Ne adjuk meg adatainkat ismeretleneknek!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívó számon!

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Forrás: police.hu

Borítókép: Getty images Hungary

csalás, Safer Internet Day

Sarkany Orsi

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu