Megye

Kék hírek

Ne engedje, hogy a pénzéhez férjenek!

Vármegyénkben most sem pihennek az online csalásra szakosodott bűnözők.

Az internetes csalások olyan bűncselekmények, amelyeknél a csalárd szándékú emberek az áldozatok jóhiszeműségét használják ki. A sértettek gyakran anélkül adnak meg érzékeny információkat (például személyes vagy banki adatokat) a világhálón a megnyerő modorú, ismeretlen telefonálóknak, hogy észrevennék, csalók hálójába kerültek. Sajnos a múlt héten több embert megkárosítottak adathalászok.

Egy szolnoki nyugdíjast március 28-án délben hívott fel egy ismeretlen férfi, aki arra hivatkozott, hogy a nő bitcoinszámláján összegyűlt nagyobb összeget kívánják a részére átutalni, melyhez az AnyDesk program telepítését kérte. A sértett eleget tett a kérésnek, így a csaló négy utalás során 9 millió 900 ezer forintot szerzett meg a számlájáról. A bűnöző azt is kérte, hogy 12 órán keresztül ne lépjen be a netbankba.

Egy fegyverneki sértettet húsvét előtt hívott fel egy ismeretlen, aki magát banki ügyintézőnek adta ki. Közölte, hogy a férfi pénze veszélyben van, ezért annak megóvása miatt az AnyDesk program telepítését kérte. Az óvatlan középkorú sajnos eleget tett a kérésnek, így a csaló 8 millió forinttal könnyítette meg a bankszámláját.

Mit tegyen, hogy ne váljon ilyen csalás áldozatává?

  • Soha ne adjon meg további bankszámlaadatokat, felhasználóifiók-azonosítókat, jelszavakat ímélben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre! 
  • Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, mobiltelefonjára, főleg ne egy linkre kattintva!
  • A csalás és a tényleges, jogosulatlan átutalás között akár napok is eltelhetnek, ezért amint azt észleli, hogy csalás áldozatává vált, azonnal, késlekedés nélkül jelentse az esetet bankjánál, és tegyen feljelentést a rendőrségen!
  • Telefonon hívja egy banki ügyintéző? Azonnal kapcsoljon be a védekező ösztöne, és gyanakodjon! Ha programtelepítést vagy személyes/banki adatokat kér, azonnal bontsa a vonalat!

Az internetes adathalászat és a csalók veszélyesek lehetnek, de tudatos és óvatos magatartással sokat tehetünk az ellenük való védekezésért. Ne hagyjuk, hogy az online tér árnyoldala megzavarjon minket, ezért SOHA, SEHOL NE osszunk meg személyes/banki információkat!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzéséről hasznos információk, aktualitások, tanácsok a KiberPajzs oldalán találhatók.

Forrás: police.hu

online csalás

Sarkany Orsi

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu