Kék hírek

Mínuszos nyereményjáték

Online csalók milliós nyeremény reményében csaltak ki egy mezőtúri férfitól több mint kétmillió forintot.

Egy mezőtúri lakost azzal kerestek meg telefonon az év végén, hogy az egyik közösségi oldalon korábban regisztrált egy nyereményjátékra, melyen több mint egymillió forintot nyert. Ezt azonban csak úgy kaphatja meg, ha elutal  2 020 000 forintot, majd ezt az összeget a nyereménnyel együtt küldik a számlájára. Az utalást megelőzően a mezőtúri férfi az AnyDesk alkalmazáson keresztül megosztotta a képernyőt a telefonálóval. A sértett ezután elutalta a kért összeget, azonban az ígért pénz nem érkezett meg a számlájára.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai az országos Mátrix Projekt keretében kívánják felhívni a figyelmet az online csalások megelőzésére.

A sértetté válás elkerülése érdekében, kérjük, fogadják meg tanácsainkat!  

  • Ahhoz, hogy a számlájukra pénzt utaljanak, Önöknek nincs szükségük semmilyen programra, és a netbanki profiljukba sem kell bejelentkezniük! 
  • Soha ne töltsenek le ismeretlen programot vagy applikációt a számítógépükre, mobiltelefonjukra, főleg ne egy linkre kattintva!
  • Soha ne küldjék el bankkártyaadataikat, felhasználóifiók-azonosítóikat, jelszavaikat e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre!
  • Legyenek éberek! Gyanakodjanak, ha túl szép, „visszautasíthatatlan” az ajánlat ahhoz, hogy igaz legyen!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a Kiberpajzsoldalon talál.

Ha úgy látják, minden óvintézkedésük ellenére becsapták, megkárosították Önöket, tegyenek feljelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívó számon!

Borítókép: seksan Mongkhonkhamsao / Getty Images Hungary

Forrás: police.hu

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye Rendőrfőkapitányság, mezőtúr, online csalás

admin

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu