Szolnok

Gazdaság

Házhoz mennek a konyhai hulladékért

Az országban elsőként Szolnokon indul el a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtése a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. és az NHSZ Zounok Zrt. együttműködésének köszönhetően.

Amint Borsfay-Horváth Judit, a MOHU termék és anyagáram vezetője szolnoki sajtótájékoztatóján elmondta, a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a begyűjtött élelmiszer-hulladék mennyisége és minősége a házhoz menő rendszerrel növelhető leginkább. A MOHU vállalta, hogy 2040-ig a teljes hazai hulladékmennyiség 65 százalékát újrahasznosítja, és 10 százalék alá viszi a jelenleg az országban kiemelkedően magas, lerakásra szánt hulladékot. A társaság célja a hatékonyan működő, egységes hulladékgazddálkodási rendszer kialakítása, amelynek része a szelektív hulladékgyűjtés is.
A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben hasznosítják újra. Itt megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő belőle, a maradék pedig kiváló komposztot és humusz állagú anyagot képez.
A program Szolnok társasházas részein – főként a Széchenyi városrészben és a Bajcsy-Zsilinszky úti tízemeletes épületekben – indul. Lits Lászlótól, a szolnoki NHSZ Zounok Zrt. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy első körben mintegy húszezer embert, több mint ötezer-négyszáz családot szeretnének elérni. A programban résztvevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely nemcsak könnyen kezelhető, de szag- és kifolyásmentes is. Emellett a társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni, a meghatározott napokon. Szólt arról is, hogy kezdetben a barna kukát hetente egyszer, nyáron hetente kétszer fogják üríteni, havonta egyszer kimosni. Január 27-én és február 3-án a Széchenyi városrészben három helyen kezdődik meg az 5 literes konyhai gyűjtőedények osztása.
Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere lakosok együttműködésének fontosságáról beszélt. Mint mondta, komoly eredményt hozott korábban, hogy közel négyezer házi komposztáló eszközt vittek ki a városban és térségben.
Az újonnan kiosztott kukákban szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk. Csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, papírzsebkendőt, pelenkát viszont nem dobhatóak bele, hiszen egyfelelől ezek nem komposztálhatóak, ráadásul károsíthatják is a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is.

kiemelt, konyhai hulladék, MOHU, NHSZ Szolnok Nonprofit Kft., szolnok

admin

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu