Tisza-tó

Egyéb kategória

Vallási turizmus népszerűsítése a Tisza-tónál: Megnyílt a Református Látogatóközpont

Június elején nyitotta meg kapuit a Református Látogatóközpont, amely a Tisza-tó nagykunsági területének református értékeit kínálja a látogatóknak. A központ célja, hogy a turisták megismerhessék a környék vallási és kulturális kincseit. 

Az ötlet megszületése

A Református Látogatóközpont létrehozásának ötlete abból adódott, hogy sok turista látogat Tiszafüredre a Tisza-tó miatt, és közülük sokan ellátogatnak a helyi református templomba is. A templom mindennap nyitva tart, és Szabó Konrád Sándor lelkipásztor – a központ ötletgazdája –  gyakran tart rövid tárlatvezetést és történelmi kitekintést a látogatóknak. 

– Az évek során kiderült, hogy a turisták keveset tudnak a környező települések vallási értékeiről, ezért merült fel az ötlet, hogy bemutassák ezeket a kincseket is – mondta Szabó Konrád Sándor lelkész.

A Református Látogatóközpont célja, hogy a Tisza-tó környékén lévő vallási és kulturális értékeket bemutassa a turistáknak, és ezzel is gazdagítsa a látogatók élményeit. 

– Az új központ remek lehetőséget kínál arra, hogy a turisták mélyebb betekintést nyerjenek a térség vallási örökségébe, és újabb okot találjanak arra, hogy visszatérjenek Tiszafüredre és környékére – fogalmazott az átadó kapcsán Ujvári Imre, Tiszafüred város polgármestere.

A megvalósítás módja

A Református Látogatóközpont nem szervezett túrákat kínál, hanem ajánlja a látogatóknak a környező vallási és kulturális helyszíneket. Elkészült a központ honlapja, amely részletes információkat nyújt az ajánlott célpontokról, és egy QR kódos applikáció is fejlesztés alatt áll. Az applikáció segítségével a turisták pontos útmutatást kapnak arról, hogyan érhetik el ezeket a helyszíneket, és mit érdemes még megnézniük a környéken. A központ 25 kerékpárral is rendelkezik, amelyeket a látogatók bérelhetnek, hogy könnyedén felfedezhessék a környéket.

Szélesebb körű turizmus népszerűsítése

Bár a központ főként a vallási értékek bemutatására fókuszál, más látnivalókat is szívesen népszerűsít. Az egyik első együttműködő partnerük a Hegedűs Lovas Major, akikkel közösen propagálják a környék további látványosságait. A központ nonprofit alapon működik, és örömmel fogadják más helyi attrakciók reklámanyagait is, hogy a turisták minél több élményt szerezhessenek, és később is visszatérjenek.

Ajánlott látnivalók

A Református Látogatóközpont elsősorban a református értékeket emeli ki, mint például a Biblia Múzeumot Tiszaderzsen, a tiszaszentimrei Tégla Múzeumot, a tiszafüredi református templomot, valamint a környező települések templomait, mint Tiszaszőlős és Poroszló. A kissé távolabb található kunhegyesi református templom is a listán szerepel. Ezek a templomok mind valamilyen különlegességgel bírnak, amiért érdemes ellátogatni hozzájuk. A tiszafüredi templomot az 1200-as években építették, a tiszaszentimrei templomban pecsétes téglák gyűjteménye található, a tiszaderzsi Biblia Múzeum különleges gyűjteménnyel rendelkezik, míg a tiszaszőlősi templom az eredeti karzattal büszkélkedhet. A kunhegyesi templom pedig az Alföld legnagyobb, és az ország második legnagyobb református temploma.

Fotó: Tiszafüred Város Önkormányzata/Mészáros Balázs

megnyílt, Református Látogatóközpont, tisza-tó

Sarkany Orsi

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu