Szolnok

Egyéb kategória

Megelőzés Szolnokon és Szajolban

A Szolnoki Rendőrkapitányság bűnmegelőzési munkatársa nyugdíjasoknak tartott a Mátrix Projekt keretében előadást, ahol az online csalások megelőzésével kapcsolatban hasznos tanácsokkal látta el a résztvevőket.

Az utóbbi időben vármegyénkben is többen váltak az online térben elkövetett bűncselekmények áldozatává. A sértettek között egyaránt vannak a fiatalabb és az idősebb korosztály képviselői is. A Szolnoki Rendőrkapitányság megelőzési szakemberei hetente tartanak prevenciós előadásokat különböző korcsoportoknak. Ezúttal Volter Ildikó r. őrnagy március 18-án a VOKE Csomóponti Művelődési Központban szolnoki nyugdíjasoknak, valamint március 19-én a szajoli idősotthon látogatóinak adott tájékoztatást az elkövetési módszerekről, hogy azokat időben felismerjék, és ne váljanak a csalók áldozatává.

Az előadó a rendezvényen az alábbi hasznos tanácsokkal látta el a résztvevőket:

  • Soha ne töltsenek le ismeretlen programot vagy applikációt a számítógépükre, mobiltelefonjukra, főleg ne egy linkre kattintva!
  • Ahhoz, hogy a számlájukra pénzt utaljanak, nincs szükségük semmilyen programra, és a netbanki profiljukba sem kell bejelentkezniük! 
  • Soha ne küldjék el bankkártyaadataikat, felhasználói azonosítóikat, jelszavaikat e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre!
  • Legyenek éberek! Gyanakodjanak, ha túl szép, „visszautasíthatatlan” az ajánlat ahhoz, hogy igaz legyen!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzéséről hasznos információk, aktualitások, tanácsok a KiberPajzs oldalán találhatók.

Forrás: police.hu

előadás, nyugdíjasoknak, online csalás, Szolnoki Rendőrkapitányság

Sarkany Orsi

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu