Egyéb kategória

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra- derült ki az Európai Bizottság által hétfőn közzétett, fiatalok megkérdezésével készült Eurobarométer-felmérésből.

A felmérés szerint amíg a megkérdezettek 19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem érdekli a politika, 13 százalékukat pedig nem érdekli a szavazás, addig 64 százalék azok aránya, akik az elmúlt egy évben részt vettek egy vagy több szervezet választást előkészítő tevékenységében. A megkérdezettek 48 százaléka számolt be arról, hogy petíció aláírásával, gyűlésen való részvétellel vagy egy politikusnak küldött levéllel „lépéseket tett a társadalmi változás előmozdítására”.

A fiatalok különösen az emberi jogokkal (34 százalék), az éghajlatváltozással és a környezettel (33 százalék), az egészséggel és a jóléttel (29 százalék), valamint a nemtől, fajtól vagy szexualitástól független egyenlő jogokkal (29 százalék) kapcsolatos témákban tevékenykedtek.

A válaszadó fiatalok szerint az oktatási rendszer jól felkészítette őket az előttük álló kihívásokra. 73 százalékuk mondta azt, hogy oktatása felkészítette a hamis információk azonosításához szükséges digitális készségekkel. 72 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy oktatása a környezet megóvására tanította.

A felmérés szerint a fiatalok „európai perspektívákkal” rendelkeznek. Több mint 43 százalékuk vett részt valamely másik uniós országban folytatott oktatási (16 százalék) tevékenységben, vállalt önkéntes munkát (12 százalék) vagy dolgozott bejelentett munkavállalóként (12 százalék). A válaszadók közel fele (49 százalék) nyilatkozott úgy, hogy tisztában van az Erasmus+ uniós oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogram által kínált finanszírozási lehetőségekkel. Emellett a fiatalok 67 százaléka vélte úgy, hogy az EU hatással van mindennapi életére, míg 26 százalékuk szerint nem, 7 százalékuk pedig nem tudott erről érdemben nyilatkozni – derült ki az Eurobarométer-felmérésből.

MTI

Borítókép: Pexels

Európai Unió, választások

Sarkany Orsi

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu