Belföld | Közérdekű

Ne az adataidat add ajándékba!

Sajnos az ünnepek közeledtével sem pihennek az online csalások elkövetői. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai fontosnak tartják, hogy mindenki megismerje az elkövetők módszereit.

Egy kisújszállási lakos tett bejelentést, miután csomagja utáni vámfizetési kötelezettség teljesítésre hívták fel egy adathalász e-mailben. A sértett – mivel valóban csomagot várt – az üzenetbe ágyazott linkre kattintva gyanútlanul megadta bankkártyája adatait, amellyel visszaélve az elkövető engedély nélküli levonásokat hajtott végre.

Egy másik sértettnél az egyik online piactéren meghirdetett laptopja megvásárlására jelentkezett az az elkövető, aki egy futárszolgálat oldalára megtévesztően hasonlító linket küldött a cibakházai eladónak, majd az adathalász oldalon keresztül megszerezte a sértett bankkártyájának adatait, és utalásokat indított.

Az áldozattá válás elkerülés érdekében a bűnmegelőzési szakemberek – a Mátrix Projekt keretében – fontosnak tartják, hogy minél szélesebb körben hívják fel a figyelmet az újabb elkövetési módszerekre.

FONTOS, hogy…

  • Az e-mail üzeneteknél először bizonyosodjon meg róla, hogy valóban az-e a feladó, akinek állítja magát és ezelőtt semmiképp ne kattintson rá az abban elhelyezett linkre!

Az adathalászat leggyakoribb jelei:

  • Sürgető üzenetek: az adathalászok általában rendkívül sürgősnek állítják be az általuk kitalált ügyet.
  • Gyanús feladó: például egy betű eltérés a valós névtől. Továbbá egyre gyakoribb, hogy valós vállalatok és futárcégek logóit is felhasználják az üzenetekben.
  • Hibák: az adathalász e-mailekben/üzenetekben mostanra az elütési, helyesírási és a nyelvtani hibák helyett inkább a magyartalan megfogalmazások lettek az elterjedtebbek.
  • Váratlan levél: a levél olyan előzményekre hivatkozik, amelyek emlékeink szerint nem történtek meg, vagy a feladótól nem szoktunk ilyen jellegű megkeresést kapni.
  • Bizalmas információk kérése: például felhasználónevet, jelszót, bankkártya- vagy ügyféladatot kérnek az üzenetben, amelyek megadása a jogszabályok szerint csak megfelelő biztonsági körülmények között történhet.
  • Visszautasíthatatlan ajánlat: az üzenet túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

A hasonló jellegű bűncselekmények megelőzésével kapcsolatban hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Borítókép: illusztráció/police.hu

Forrás: police.hu

csalás, online csalás

admin

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu