Belföld | Közérdekű

Enyhe, átlagosan csapadékos volt a január

Enyhe, átlagosan csapadékos volt a január – derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt.-nek az év első hónapjáról készített összefoglalójából.

Honlapjukon hétfőn azt írták: a január középhőmérséklete országos átlagban 1,3 Celsius-fok volt, ami 1,8 fokkal meghaladja az 1991-2020-as évek átlagát.

Ezzel az országos átlagot tekintve sorozatban a negyedik január telt el fagypont feletti havi átlaggal, amihez hasonló csak egyszer, 1918-tól 1921-ig fordult elő a 20. század kezdete óta – jegyezték meg.

Hozzátették: a havi középhőmérséklet síkvidéken többnyire 1 és 2 fok között alakult, fagypont alatti havi értékeket csak az Északi-középhegység térségében és a magasabb hegyeken mértek.

A januári csapadékról azt írták, országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján 31,7 milliméter hullott az év első hónapjában, ami átlagosnak tekinthető, ugyanis az 1991-2020 közötti években 32,7 milliméter volt az átlag.

Az ország legnagyobb részén 20 és 40 milliméter között volt a havi csapadékösszeg. Hozzátették: 20 milliméter alatti havi értéket rögzítettek például a Mezőföld déli részén, míg északon és az északkeleti határ közelében helyenként 50 milliméter körüli havi csapadékot mértek.

MTI

Borítókép: Illusztráció/ Pexels

átlagos, enyha, időjárás, január

Sarkany Orsi

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu