Belföld

Elsősorban kidőlt fák miatt már mintegy 300 káresethez riasztották a tűzoltókat országszerte

Továbbra is sok munkát ad a hóesés a tűzoltóknak: csütörtök fél 11-ig körülbelül háromszáz káresethez – elsősorban kidőlt fák és leszakadt faágak miatt – riasztották az egységeket – közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

Közleményük szerint csütörtök délelőtt is számos helyre vonultak ki a tűzoltók a téliesre fordult időjárás és a jelentős mennyiségű, frissen hullott hó miatt: elsősorban a Dunántúlon, valamint Budapesten és környékén okoz fennakadást a havazás.

A főváros XIV. kerületében, az Emília utcában egy közterületen lévő fa rádőlt két parkoló autóra. A XVII. kerületben lévő Toldi Miklós utcában egy lakóház udvaráról zuhant rá egy fa az úttestre, miközben elszakított és magával rántott egy kábelt. Az Ady Endre utcában kerítést roncsolt meg egy nagyméretű fa, ami miatt az ott lakók nem tudták elhagyni a kertet. A II. kerületben a Vereckei úton ugyancsak ingatlanuk kertjében rekedtek a lakók egy kidőlt fa miatt – sorolták.

Úgy folytatták, hogy a Pest vármegyei Vámosmikolán, a Szent János téren egy óvoda tetejére dőlt egy fa. Budakeszin a Rákóczi utcában, a János-hegy felé vezető úton egy fa elzárta az úttestet, továbbá távvezetéket szakított le a frissen hullott hó.

Szentendrén a 1116-os úton két fa borult az útra.

Úri és Gomba között egy nyolcméteres fa egy teljes forgalmi sávot elfoglalt; a területet a tűzoltók biztosították, a fát pedig eltávolították.

Pilisborosjenőn a Szent Donát utcában leszakadt és veszélyesen lógott egy vezeték, ezért eltávolították.

A közlemény szerint hasonló probléma volt a Fejér vármegyei Móron, a Petőfi Sándor utcában, ahol a két oszlop közötti vezeték el is szakadt a hó súlya alatt. Sikerült a vezetéket megemelni két és fél méter magasra, így a járművek elfértek alatta, amíg a szolgáltató megérkezett – tették hozzá.

Komárom-Esztergom vármegyét sem kímélte a télies és erősen csapadékos időjárás: a tatabányai Sárberki lakótelepen személyautót rongált meg egy kidőlt fa. Az Erdősor utcában egy méretes fa komoly károkat okozott, amikor kerítésre, gépkocsira dőlt, majd végül eltorlaszolta az úttestet – írták.

A Nógrád vármegyei Nagylócon, a Bajcsy-Zsilinszky úton egy hatméteres szilvafa dőlt rá az útra és fennakadást okozott a közlekedésben. Magyarnándoron – Nógrádkövesd felé – a vasúti síneken több fa is egy személyvonat elé dőlt. Láncfűrésszel 30-40 fát kellett eltávolítani az érintett szakaszon.

A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán – áll a közleményben.

Borítókép: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság / Facebook

MTI

havazás, időjárás, közlekedés

admin

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu