Belföld | Gazdaság

Egyre népszerűbbek a kempingek és a közösségi szálláshelyek is 

Egyre népszerűbbek a kempingek és a közösségi szálláshelyek is: kempingezni a németek és a lengyelek érkeznek hazánkba, a közösségi szálláshelyeket pedig leginkább a 35 évnél fiatalabbak használják – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn az MTI-vel.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint ugrásszerűen megnőtt mind a kempingek, mind a közösségi szálláshelyek forgalma az elmúlt években – előbbinél 70 százalékos, utóbbinál 140 százalékos bővülés tapasztalható – közölte az MTÜ.

Hozzátették, az NTAK adatai alapján nemcsak a magas kategóriájú szállodák száma gyarapodott 2023-ban 2020-hoz képest, hanem a kempingeké és a közösségi szálláshelyeké is. Úgy folytatták, hogy a színvonalas mobil házaktól a sátorhelyekig változatos lehetőségek közül válogathatnak a hazai kempingekbe látogatók.– írták.

Az adatok azt mutatják, hogy míg 2020-ban 1,1 millió vendégéjszakát töltöttek az utazók kempingekben, ez a szám 2023-ban már meghaladta az 1,9 milliót, ami 70 százalékos növekedést jelent. Ezeknek a szálláshelyeknek a forgalmát 52 százalékban külföldi turisták adták, akiknek több mint fele német és lengyel turista volt – áll a közleményben. A szálláshelyek országos átlagához képest a tartózkodási idő is hosszabb a kempingekben, ahol tavaly átlagosan három éjszakát töltöttek el a vendégek – fűzték hozzá.

Kifejtették, hogy a közösségi szálláshelyek száma az elmúlt három évben 327-ről 399-re gyarapodott. Közülük a legtöbb Budapesten és a Balatonnál üzemel, de szép számban megtalálhatóak a Mátra–Bükk, valamint Tokaj és Nyíregyháza térségében is. Az MTÜ szerint a közösségi szálláshelyeken a kempingeknél is dinamikusabban nőtt a forgalom, 2020 és 2023 között csaknem a két és félszeresére emelkedett, és az utazók tavaly már 2,7 millió vendégéjszakát töltöttek ilyen szálláshelyeken.

A főváros leginkább külföldiek által kedvelt közösségi szálláshelyein több mint 1,2 millió éjszakát töltöttek tavaly a vendégek. Emellett kiemelkedik az Erzsébet-tábornak is helyet adó Zánka, amely a Balatoni térségben e szálláshelytípusban eltöltött vendégéjszakák számának több mint felét adja.

Az adatokból az is látszik, hogy a közösségi szálláshelyeket igénybe vevők több mint 70 százaléka 35 évnél fiatalabb, 30 százalékuk pedig 18 év alatti volt. A külföldi és belföldi turisták aránya országos viszonylatban ennél a szálláshelytípusnál is szinte kiegyenlített – olvasható az MTÜ közleményében.

Borítókép: Shutterstock

Sarkany Orsi

Oszd meg másokkal is!
Alföldhír.hu