Szíjjártó Péter: új nagyberuházás érkezhet Szolnokra

Szolnok térsége is a beruházásösztönzés fókuszába kerül – hangoztatta Szíjjártó Péter a városban rendezett gazdasági konferencién pénteken.

A kormány részben a déli országrészre, részben Szolnokra és térségére állítja az elkövetkező időszakban a beruházásösztönzési rendszer fókuszát. Eddig a magyar gazdaságban az északnyugati országrész tőke- és beruházásvonzó képessége sokkal erősebb volt, mint a déli és a keleti országrészé, de mára utóbbi ezen a téren felzárkózott.
– Innentől kezdve új területekre lehet fókuszálni, és ezért részben a déli országrészt, részben Szolnokot és a térségét fogjuk célozni a következő időszakban a beruházásösztönzési rendszerrel. Ha minden jól megy, viszonylag hamarosan fogunk tenni egy bejelentést egy új nagyberuházásról, amely Szolnoknak érkezik, és a modern iparhoz, a jövő évszázad iparához tartozik – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a városban rendezett gazdasági konferencián tartott beszédében hangsúlyozta, hogy új világrend van születőben az utóbbi évek válságai nyomán, amelyek erősen meggyengítették az Európai Unió versenyképességét, részben az ukrajnai háborúra adott hibás válaszok miatt. Minden nehézség ellenére ugyanakkor tavaly a magyar gazdaság a valaha volt legsikeresebb évét produkálta, amikor is megdőlt a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordja is, és idén újabb csúcsok várhatók.

– A tavalyi 6,5 milliárd eurónyi beruházási rekord után idén 13 milliárd euró körül alakul ennek az értéke, míg az exportteljesítményben 6-10 százalékos növekedésre lehet számítani, illetve továbbra is realitás a teljes foglalkoztatottság hazánkban – mondta.

A konferencián előadást tartott többek között dr. Yao Lijun, egy félvezetőket gyártó kínai cég vezérigazgatója, aki arra biztatta a jelenlévő szolnoki cégveztőket, hogy keressék az exportlehetőségeket, próbáljanak minél több terméket eladni az óriási felvevőképességgel rendelkező kínai piacon. Szalay Ferenc polgármester pedig Szolnok és térségének gazdasági eredményeiről és lehetőségeiről beszélt, kiemelve a környező településekkel közös munka fontosságát.    

szs
Verified by MonsterInsights