Letartóztatta a bíróság a késsel fenyegetőző bolti tolvajt

A Jászberényi Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt indítványozta annak 23 éves jászapáti férfinak a letartóztatását, aki 19 éves élettársával együtt lopott egy helyi üzletből, majd késsel fenyegetőzve tartotta meg a lopott dolgokat.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2023. november 6. napján délután a férfi az élettársával bement Jászapátin egy helyi ABC-be azért, hogy onnan lopjanak. Az elkövetők az üzletbe külön-külön mentek be, majd ott a férfi a ruházatába rejtve ellopott egy tusfürdőt, és fizetés nélkül távozott.

Eközben az üzletben tartózkodó nő a bevásárló kosarába tett mintegy 20 ezer forint értékben alkoholt, édeséget, kozmetikai szereket és anélkül, hogy fizetett volna, azokat a kosárral együtt kitolta az üzletből, ahol néhány méterre már várta őt a korábban távozó férfi elkövető társa.

Az üzletvezető észrevette, hogy a nő fizetés nélkül távozott, utána futott, és hangosan többször felszólította, hogy adja vissza az ellopott dolgokat. Ekkor a férfi a társa segítségére sietett, így a nő elfutott, a férfi pedig az üzletvezetőt feltartóztatta. Időközben a helyszínre érkezett az üzletvezető fia is, akit a férfi több alkalommal egy 7-8 cm pengehosszúságú késsel – a lopott dolgok megtartása érdekében – megöléssel fenyegetett meg.

Az üzletvezető és a fia ekkor felhagytak a lopott dolgok visszakövetelésével.

Az ügyészség indítványa szerint, figyelemmel a bűncselekmény tárgyi súlyára, a kiszabható büntetés nagyságára (5-10 évig terjedő szabadságvesztés) a többszörösen is büntetett férfi esetében – aki e cselekményét próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés ideje alatt követte el – megalapozottan feltehető, hogy megszökne, elrejtőzne. Az ügyészség indítványa szerint a gyanúsítottal szemben fennáll a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlésnek a veszélye is.  

A bíróság az ügyészség indítványával egyetértve elrendelte a férfi letartóztatását. A letartóztatás ügyében fellebbezés okán a Szolnoki Törvényszék fog végleges döntést hozni, közölte dr. Ocsovai Ágnes főügyészségi ügyész, sajtószóvivő (Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség).

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság korábban az alábbi tájékoztatást adta az ügyben:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/rablas-lett-a-lopasbol
Sarkany Orsi
Verified by MonsterInsights