Képessé válni az önálló életre

A Vakok és Gyengénlátók Jász -Nagykun – Szolnok Megyei Egyesülete (JNSZMVAKOK) szerdán régiós ágazatközi találkozót rendezett, Szolnokon a vármegyeházán, amelynek témája a látássérült emberek elemi rehabilitációja volt.  

Mivel sokszor nincs lehetőség helyreállítani a látást, ezért fontos a fejlesztés és a rehabilitáció. A cél az, hogy a vakok képessé váljanak az önálló életre, tudjanak például önállóan közlekedni az utcán (a fehérbot szakszerű használatával), önállóan ellátni a háztartást, használni a számítógépet, illetve a látássérültségét tényét pszichikailag is segítenek feldolgozni. A látássérültek rehabilitációjának gondolata Magyarországon először a millennium idején fogalmazódott meg. A látássérült gyerekeket a Vakok Állami Intézetében készítették fel az önálló életre, de a felnőttek elemi rehabilitációja egészen 1980-ig megoldatlan probléma maradt. Majd lassan kialakult és ma már egy hálózatot alkotnak az elemi rehabilitációs központok.     

Az eseményt Urbán Ildikó, a Jász – Nagykun – Szolnok Vármegyei Kormányhivatal igazgatója nyitotta meg. Majd Pesti Zoltánné, a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének az elnöke előadásában bemutatta a szerveztet és kiemelte az elemi rehabilitáció fontosságát. az elemi rehabilitáció lehetőséget ad arra, hogy a látássérült emberek életminősége javuljon és teljes életet élhessenek.  

Ezt követően a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet munkatársa, Takács Bernadett kiemelte. hogy a látássérültek elemi rehabilitációs központjai egységesen működnek országszerte.  Nagy Zsuzsanna, a JNSZMVAKOK Elemi Rehabilitációs Központ szakmai vezetője, mutatta be, az egyesület által fenntarott elemi rehabilitációs központot, amely már hat éve működik. A központ munkatársai maximálisan figyelembe veszik a kliensek egyéni igényeit.  Majd Bodó Erzsébet, a Fehér Bot Alapítvány által fenntartott elemi rehabilitációs központ szakmai vezetője tartott előadást. Mártonné Guth Tímea, tilópedagógus a JNSZMVAKOK Elemi Rehabilitációs Központ munkatára, az elemi rehabilitáció különböző modulokról beszélt előadásában. Mint például tájékozódás és közlekedés és Braille írás és olvasás mindennapos tevékenységek modulról is, amely a kliensek körében igen népszerű.   

Erdős Viktor korábban a szolnoki székhelyű központ kliense volt, ma pedig már, infokommunikációs segítő munkatársként számítógép és okostelefon használatra tanítja a hozza forduló látássérülteket. 

– A találkozó célja az volt, hogy népszerűsítsük a látássérült személyek elemi rehabilitációját, és hogy kiemeljük a fontosságát. Úgy vélem, hogy az elemi rehabilitáció elengedhetetlen ahhoz, hogy a látássérült sorstársaim képessé váljanak az önálló életre. Külön öröm számomra, hogy a régiónk összes vármegyéjéből érkeztek partnereink, fogyatékosügyi tanácsadók. Sikeresnek ítélem meg ezt a rendezvényt – mondta Pesti Zoltánné, az egyesület elnöke.     

Zana Anita  (JNSZMVAKOK, kommunikációs munkatárs) 

Borítókép: Illusztráció – Getty Images/ abalcazar

Sarkany Orsi
Verified by MonsterInsights