Pótolják az „áldozatul esett” fákat

Bár az egykori Domus helyén hamarosan nyíló Aldi üzletnek a legtöbben örülnek Szolnokon, az építkezéssel járó fakivágás alaposan felkorbácsolta a kedélyeket az elmúlt napokban. 

Fagyilkos, aki 1500 lakótelepi lakótól elvette az egészséges levegőt. Ezzel a „gaztettel” vádolta meg Györfi Mihály, Szolnok alpolgármestere közszereplőként, közösségi oldalán Szajol jegyzőjét. Tizenegy darab kivágott fa miatt, melyek helyett természetesen hamarosan újakat ültetnek.
De mi is történt valójában? Köztudott, hogy az egykori Domus/CBA helyén hamarosan Aldi üzlet nyílik. Ezt épp Györfi Mihály sürgette évek óta, bár a megvalósulás valójában Szalay Ferenc polgármester tárgyalásainak köszönhető. Az új üzlethez megfelelő mennyiségű parkolóhely szükséges, az átalakítások tervei pedig egy alpolgármesternek, aki a körzet képviselője is egyben, nyilvánvalóan rendelkezésére álltak. Olyannyira, hogy a város közgyűlése legutóbb az augusztusi ülésen tárgyalta és fogadta el a parkolók építésével kapcsolatos teendőkkel kapcsolatos előterjesztést, ahol a napirenddel kapcsolatos dokumentumok között, a kivitelező által leírt tervekben egyértelműen szerepel a fák kivágása éppúgy, mint új fák telepítése.
A szükséges engedélyek kiadásához viszont külső közreműködőt kellett kijelölni, a város tulajdonában álló területtel kapcsolatosan ugyanis a jogszabályi előírások szerint nem szerepelhet engedélyező hatóságként a város hivatala. Erről már Fejér Andor alpolgármester tájékoztatta portálunkat.
– A közigazgatási törvényben foglaltak szerint ilyen esetekben a vármegyei kormányhivatalnak kell kijelölni az eljárást lefolytató jegyzőt. Jelen esetben egy szomszédos település, Szajol jegyzőjét, aki korrekt módon, a törvényi kötelezettségének megfelelően járt el. Itt egyébként 11 darab magról kelt, többségében invazív fajú fáról van szó, melyek között beteg egyedek is vannak. Ráadásul aki legalább átfutotta a parkolók építésével kapcsolatos előterjesztést, az tisztában van vele, hogy a kivitelező vállalta: a kivágott fákéval összességében megegyező törzskerületű, azaz a jelenleginél több fiatal fát telepít, úgynevezett megeredési garanciával, így az esetlegesen kiszáradó egyedeket is pótolja – tudtuk meg Fejér Andortól.

Mind a kivitelező, mind a szajoli jegyző az előírásoknak megfelelően járt tehát el. Hamarosan új üzlet, megfelelő számú parkolóhely, az eddigieknél több fa várja a környéken élőket. Akik ezáltal remélhetőleg visszakapják „egészséges levegőjüket” is….

szs
Verified by MonsterInsights