Vármegyenapra készül Szolnok

Szeptember 23-án rendezi meg az I. Vármegyenapot a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat Szolnokon.

A rendkívül gazdag programkínálatot csütörtökön sajtótájékoztató keretében mutatta be Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke és Dr. Berkó Attila főispán.

Az esemény szinte valamennyi helyszíne a Tiszához kötődik, hiszen a programok jórészt a Tiszai hajósok terén, a Tiszavirág híd lábánál felállított színpadon és a folyó partján zajlanak.

– A Megyei identitásfejlesztés Jász-Nagykun-Szolnok megyében cmű pályázat keretében megvalósuló program célja vármegyénk értékeinek, ízeinek és hagyományainak népszerűsítése és mindezeken keresztül a vármegyéhez, a Jászkunsághoz tartozás érzésének erősítése az itt élőkben.

Ezért a szervezés során törekedtünk arra, hogy térségeink kulturális örökségének minél nagyobb szeletét be tudjuk mutatni, illetve a helyi termelők és kézművesek jelenlétével elhozzuk a vármegyeszékhelyre a Jászkunság ízeit, illatát. Fontosnak tartjuk, hogy mindazok velünk együtt ünnepeljenek, akikkel együtt dolgozunk Jász-Nagykun-Szolnok vármegye fejlődéséért – mondta el Hubai Imre.

– Hihetetlen gazdag vármegyénk van, amelynek kultúrája egyre erősebben, egyre lüktetőbben jelenik meg rendezvényeinken. Köszönet illeti a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat, hiszen fontos küldetésének tesz eleget azzal, hogy az ilyen identitáserősítő rendezvényeket megszervezi – mondta el a tájékoztatón Dr. Berkó Attila.

Szolnok hagyományosan katonaváros, a Magyar Honvédség alakulatai ezer szállal kapcsolódnak a város és a vármegye életébe a sport és kultúra területén is. Ezt a hagyományosan erős kötődést tovább erősítik a Vármegyenapon az MH 3. Területvédelmi Ezred 68. Területvédelmi Zászlóalj dinamikus harcászati bemutatójával, lézerpuskalövészetével, álcafestésével; az MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság katonai fegyverzettechnikai bemutatójával és Toborzó Ponttal, katonai emlékkép és a Hadkiegészítő Parancsnokság sorkatonai emlék kiállításával.

A programot főzőverseny színesíti, amelyre eddig már közel 30 csapat nevezését fogadtuk. A gasztronómiai megmérettetés középpontjában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Értéktárban szereplő ételek – tiszai halászlé, gulyásételek karcagi birkapörkölt – elkészítése áll. A téren gazdag gyermekprogram – népi játékok, kézműves foglalkozások -, az idén 50 éves „Tisza-tó 50” jubileumi kiállítás is várja a látogatókat Tiszafüred Város Önkormányzata és a Kiss Pál Múzeum jóvoltából, emellett a Jász-Nagykun- Szolnok Vármegyei Értéktár, valamint a határon túli testvérmegyénk, Maros megye is bemutatkozik.

A napot a Bagossy Brothers Company nagykoncertje zárja.

Az egész napos esemény ingyenesen látogatható.

Szilvási Zsuzsa
Verified by MonsterInsights