Varga Mihály: legyünk büszkék szülőföldünkre!

Az esős-borongós idő sem riasztotta el a látogatókat az I. Vármegyenap programjaitól. A délelőtti főzőversenytől egészen az esti Bagossy Brotherts Company koncertig nagy érdeklődés mellett zajlottak a programok a szolnoki Tisza-parton.

Látványos bemutatók, finom kóstolók, színes gyermekprogramok között válogathattak napközben a résztvevők a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat által szervezett rendezvényen, az esti koncerttől pedig a zuhogó eső sem tántorította el őket.

– Az összetartó közösségek gazdaságilag is sikeresebbek; hosszú távú gazdasági sikerek és kiemelkedő teljesítmények ott jelennek meg, ahol stabil és hiteles önképpel, erős identitással rendelkező nemzetek tevékenykednek – emelte ki köszöntőjében Varga Mihály pénzügyminiszter, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye díszpolgára a megnyitón. Mint mondta, büszke a szülőföldjére, hiszen a szülőföld nevel, „alakítja ki a jellemünket, karakterünket, ez tesz bennünket emberré”. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a gyermekek is büszkék legyenek az ősöktől megörökölt hagyományokra. Ehhez ilyen rendezvények kellenek mint a Vármegyenap, melynek fontos küldetése az emberek összehívása, az értékek megmutatása.
Hozzátette, hogy a „szubszidiaritás”kifejezést – amely szerint minél alacsonyabb szinten hozzák meg a közösség számára fontos döntéseket – sokat használják Európában.

– Mintha az Európai Unióban most elfeledkeznének erről, és mintha egy „európai szuperállam” létrehozásán gondolkoznának ahelyett, hogy a kis, apró közösségek sorsával törődnének – jegyezte meg. – Jól látható, hogy a határon túli magyarok ügyében indított petíciók, a székelység ilyen típusú törekvései süket fülekre találnak az Európai Unióban.
Kiemelte: az egyéni szabadság fogalma csak a közösség tükrében értelmezhető. A magyar felfogás szerint van az egyénnél fontosabb érték: ilyen az Isten, haza, család.

szs
Verified by MonsterInsights