Egy Csepp egészség: fókuszban a látás és a diabétesz 

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon. 

Az eseményt szeptember 8-án, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban tartották. Az érdeklődőket 9 órától egészségügyi előadások, szűrővizsgálatok, segédeszköz-bemutató és masszázs várta, továbbá egyéni tanácsadásra is lehetőség nyílt.

A családias hangulatú esemény középpontjában idén a látás és a diabétesz állt. Hazánkban a becslések szerint körülbelül 80 ezer látássérült ember él, és a felmérések alapján mintegy 32 ezren a cukorbetegség miatt vállnak láttássérülté, vagy vesztik el teljesen látásukat. A diabétesz szövődménye lehet még vesekárosodás vagy végtagamputáció is.   

– Az egészségnapunk egyik célja az, hogy felhívja a figyelmet a prevencióra, a megelőzésre. Remélem, a szűrővizsgálatok senkinél sem fog rossz eredményt mutatni – mondta Pesti Zoltánné, a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének az elnöke.   

A rendezvényen az egyesület által fenntartott JNSZMVAKOK Elemi Rehabilitációs Központ szolgáltatásairól is tájékozódhattak az érdeklődők a központ munkatársaitól, valamint olyan segédeszközök kipróbálására is volt lehetőség, amelyek a látássérültek mindennapjait könnyítik meg. 

A sport sem maradt el, a Gördögök Kerékpáros és Szabadidő Sportegyesület jóvoltából még a teljesen vakok is kipróbálhatták a tandemkerékpározást. 

A rendezvényen közreműködő masszőrök maguk is látássérültek voltak. Frissítő – és talpmasszázs közül választhattak a résztvevők.  A szűrővizsgálatok között a vércukorszínt – mérés mellett, csontsűrűség – mérésre is volt lehetőség.      

JNSZMVAKOK 

Sarkany Orsi
Verified by MonsterInsights