Ahány bogrács, annyi gulyás

Több száz bográcsban főtt a gulyás szombaton a Tiszaligetben. A 25. alkalommal megrendezett Szolnoki Gulyásfesztivál programjai rengeteg érdeklődőt vonzottak.

Babos, csülkös, káposztás, palócos és még számtalan egyéb fajta gulyást ismer a magyar konyha. Errea tradiconális ételünkre valóban igaz, hogy ahány ház, annyi szokás, mindenki másként készíti, saját családja szája íze szerint. Szombaton viszont inkább ahány bogrács, annyi szokásra módosíthattuk a szólást, hiszen a Tiszaligetben felállított több száz bogrács mindegyikében másként főtt a gulyás.

Amikor Csányi Sándor, a fesztivál atyja és ötletgazdája 25 évvel ezelőtt megálmodta ezt a rendezvényt, kettős célja volt: a hagyományos magyar ételek népszerűsítése mellett olyan programot szeretett volna meghonosítani a városban, amely összehozza a város lakóit. Az eltelt idő bizonyította, hogy mindkét elképzelésnek volt létjogosultsága. A liget fái alá kitelepülő családok, baráti, mukahelyi, egyesületi közösségek rendkívül jó hangulatban töltik ezt a napot, a gulyás népszerűsége pedig vitathatatlan. Csányi Sándor arra törekedett, hogy valami maradandót alkosson Szolnokon. A Gulyásfesztivál vitathatatlanul azzá vált, a gasztronómiai szakember munkásságát pedig most a Szolnokért Emlékérem arany fokozatával ismerte el a város.

A 2023 Gulyáskirálya címet a Székesfehérvári Íjászegyesületnek ítélte a zsűri, de mindenhol rendkívül finom ételek készültek. A nap végére az utolsó bogrács is kiürült, sőt, a Szolnoki Gulyásfesztivál 25. születésnapjára készült torta is elfogyott az utolsó morzsáig. Folytatás jövőre!

Szilvási Zsuzsa
Verified by MonsterInsights