Űrhajós kabin landolt a RepTárban

Szívből remélem, hogy lesz újra magyar űrhajós, akivel az űrutazás után koccinthatok – vallja Farkas Bertalan, hazánk eddigi egyetlen űrhajósa. Az 1980-as űrutazás parancsnoki kabinja mostantól a szolnoki RepTárban látható.

A hét végén nyílt a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban az a kiállítás, melynek keretében látható a legendás parancsnoki kabin, amely az első magyar űrhajóst szállította. A nyugállományú tábornok, egykor Szolnokon kiképzett vadászpilóta élménybeszámolóval örvendeztette meg a megnyitó közönségét. Köszöntötte a jelenlévőket dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos is, aki kiemelte: „ebből a megszenesedett kabinból erőt és bátorságot meríthet a négy magyar űrhajósjelölt, akik közül a HUNOR Magyar Űrhajós Program keretében – melynek szakmai tanácsadója Farkas Bertalan – választják ki a következő magyar űrutazót.
A Szojuz-35 űrhajónak koromtól fekete kabinja hozta vissza a Földre 1980. június 3-án Farkas Bertalant és a szovjet Valerij Kubaszovot. Oldalán megkopva ugyan, de jól kiolvasható a felirat: „Hála és köszönet!”. Az első magyar űrhajós köszönete a biztonságos hazaérkezésért.

Fotó: RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

Szilvási Zsuzsa
Verified by MonsterInsights