Szolnok napjára készülnek – 948 éves a város

948 éves születésnapját ünnepli Szolnok. A jeles eseményt idén is közel egy hetes programsorozattal köszönti a város.

A Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonal 1847. szeptember 1-jén nyílt meg. A történelmi dátum előtt tisztelegve rendezik meg immár több mint 20 esztendeje a Szolnok napja elnevezésű programsorozatot, melyről kedden tartottak sajtótájékoztatót a városházán.
Szalay Ferenc polgármester a vasút fontosságát emelte ki, mint jelentős tényezőt Szolnok fejlődésében. A vasút közel 200 éve meghatározza a város életét, lehetővé tette kiemelkedését a környező települések közül és mindmáig családok százainak megélhetését biztosítja. Kézenfekvő tehát, hogy ez a dátum lett Szolnok születésnapja – mondta.
A többnapos rendezvénysorozat keretében családi és kulturális programokkal, kiállításokkal, koncertekkel várják az érdeklődőket. Bemutatkozási lehetőséget kapnak a helyi civil szervezetek, szolgáltatók és ünnepélyes keretek között átadják a város legrangosabb elismeréseit, az Ezüst Pelikán Díjat és a Szolnok Díszpolgára címet. Látványos, közönségcsalogató színfoltnak ígérkezik pénteken délután a XXVI. Szolnoki Regionális Katonazenekari Fesztivál a Tiszai hajósok terén és az esti mécsesúsztatás a Zounok ispán szobornál a Rotary Klub Szolnok szervezésében.
Szombaton a Kossuth téren és a Hild téren egész nap családi programok és Civil Kavalkád programjai szórakoztatják a látogatókat. A Pest-Szolnok vasútvonal üzembe helyezésének 176. évfordulója alkalmából a Nyugati pályaudvar és Szolnok között 424-es gőzmozdonnyal vontatott nosztalgia-különvonatot az 1-es vágánynál az MH 86. Helikopterbázis Légierő Zenekar és a MÁV Kodály Kórus közreműködésével köszöntik, majd a 2017-ben felállított „170 éves a Pest-Szolnok vasútvonal” emléktáblát koszorúzzák meg. A vonattal Sisi királyné alteregója is Szolnokra érkezik, aki a nap folyamán hintón járja be a várost.
A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban piknikezni várják az érdeklődőket. Délután lehet megkóstolni Szolnok város 948 szeletes tortáját a Hild téren, ahol este csillag- és bolygólesre is lesz lehetőség az Aba-Novák Agóra és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei TIT közös szervezésében. A napot a Szimpátia együttes, majd a Mystery Gang koncertje zárja.

Szilvási Zsuzsa
Verified by MonsterInsights