Szolnok gyűjti össze a Kárpát-medence búzáját

A nemzetegyesítést jelképező Kárpát-medencei Búzaösszeöntésnek idén Szolnok ad otthont.

Évről-évre Jász-Nagykun-Szolnok vármegye gazdái adják a legtöbb gabonát ehhez a programhoz – emelte ki a Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke hétfői sajtótájékoztatóján Szolnokon. Az elmúlt hetekben az anyaországban és a Kárpát-medence magyarlakta térségeiben közel háromszáz ponton zajlott a búzaadományok gyűjtése a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem nemzeti program keretében. Végül pedig augusztus 19-én szombaton Szolnokon, a tiszaligeti Városi Sportcsarnokban kerül sor a búzaösszeöntés országos ünnepére.

Régi álmunk válik valóra azzal, hogy a központi rendezvénynek mi adunk otthont – tette hozzá Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere. – Vármegyénk ugyanis hazánk legjelentősebb gabonatermő-területe. Szolnok nem csak a térség, hanem az egész Kárpát-medence magyar gazdáinak szeretne köszönetet mondani ezzel a rendezvénnyel, melyre nagyon büszkék vagyunk.
– Bár a búza összeöntése csupán egy mozdulat, számunkra a mindenséget jelenti, az összetartozás igazi, mély üzenetét hordozza magában – csatlakozott Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a MAGOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei elnöke.

Szilvási Zsuzsa
Verified by MonsterInsights