Ismét megrendezésre kerül a Csángó Fesztivál 

Idén is megrendezésre kerül a Csángó Fesztivál Jászberényben.

A Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezi 1981 óta a Nemzetközi Tánc – és Zenésztábort, és főrendezője 1991 óta a Csángó Fesztiválnak.

A fesztiválhoz kapcsolódva augusztus 6-tól ebben az évben is megrendezik az Aprók Tánctáborát és a Nemzetközi Táncház és Zenésztábort is.

Céljuk, hogy egy adott kisebbségben élő magyar népcsoport, ez esetben a csángó magyarok kulturális értékeit, életét, a csángó embereket minél szélesebb rétegnek bemutassák. Feladatuk, hogy minél tovább sikerüljön megőrizniük kisebbségi létükben a tradicionális, egyedi csángó magyar kultúrájukat. Küldetésük, hogy minél többen megismerjék a határainkon innen és túli autentikus magyar és európai kultúrákat, népművészeti értékeket.

A Jászság Népi Együttes táncosai kutatják a magyar élő néptánc gyökereit, a magyar nemzeti kultúra egyik meghatározó részét. Így jutottak ki először 1990-ben Moldvába, az első gyűjtőútra. Még ez évben meghívtak 1 autóbusznyi erdélyi és moldvai táncost, zenészt a Nemzetközi Tánc – és Zenésztáborba, melynek célja felhívni a figyelmet és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát.

Forrás: programturizmus.hu

Sarkany Orsi
Verified by MonsterInsights