Egy hét a csillagok alatt

Szolnokon is csillagászati programokkal várják az érdeklődőket.

Idén negyedik alkalommal rendezik meg az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű országos programsorozatot, amelynek augusztus 3. és 13. között csaknem 150 csillagászati program várja az érdeklődőket országszerte több mint 70 helyszínen – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel szerdán.

Az eseménysorozat az augusztusi csillaghullás időszakában kicsiknek és nagyoknak egyaránt látványos és izgalmas kalandot kínál- olvasható a szervezők közleményében.

A programok között távcsöves bemutatók, csillagászati előadások is szerepelnek. A kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt megfigyelésének élményét.

A szervezők közleménye szerint az évek során már 11 naposra bővült kampány ideje alatt megfigyelhető lesz például a Szaturnusz gyűrűrendszere, a nyári égbolt nebulái és csillaghalmazai, a fogyó Hold mellett pedig kiválóak lesznek a körülmények arra, hogy „elcsípjük” a Perseidák meteorraj tagjait.

Szolnokon a 24.emeletre kell „felkapaszkodnunk” a csillagokhoz.

Néhány helyszínen már nappal is elkezdődnek a programok .

A programsorozatról részletes információ olvasható az esemény (https://egyhetacsillagokalatt.hu/), valamint a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján.

Forrás: jnsz.hu

Sarkany Orsi
Verified by MonsterInsights