Komposztálási technológiát fejlesztenek ki a Fruit Country Kft. jászberényi telephelyén

Zöldhulladék komposztálási technológiát fejlesztenek ki okos felügyeleti rendszerrel a zöldség-és gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozó Fruit Country Kft. jászberényi telephelyén  – közölte a cég közleményben az MTI-vel.

A tervek szerint a már elkezdődött és jövő év június végére befejező projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI Alap) pályázatán nyert több mint 363 millió forint támogatásával valósul meg.

A tájékoztatás szerint a projekt célja a cég saját termelésén belül keletkezett szerves hulladékok, illetve a tisztítási folyamat közbeni nagy mennyiségű mosóvíz kezelési- és újrahasznosítási, komposztálási technológiájának fejlesztése IOT (Internet of Things) technológiák bevonásával.

A projektben egy félig áteresztő membrántakaróból, levegőztető rendszerből és korszerű irányítástechnikai rendszerből álló komposztáló technológiát fejlesztenek ki. K

örnyezeti és gazdasági szempontból legjobb megoldás ezen hulladékok aerob biológiai kezelése, amely végén egy termőföldre kihelyezhető termésnövelő anyag (komposzt) előállítása történik – írták.

A szokványosnál magasabb tápanyagtartalmú kiindulási anyag kiemelkedő agronómiai értékű komposzt előállítását teszi lehetővé. Ezt támogatja a bentonit, mint innovatív segédanyag alkalmazása, amit más komposztokban eddig nem használtak fel. A bentonit egyrészt csillapíthatja a nagy szénhidráttartalom miatt túl gyors felmelegedését a komposztnak, másrészt megköti a komposztálás alatt termelődő ammónia nitrogén jelentős részét, ami által megnövekszik a komposztnak a növények számára leginkább kedvező ammónium nitrogén tartalma – olvasható a közleményben.

A szigetszentmártoni székhelyű Fruit Country Kft. átlagosan tizennégy-tizenhat embert foglalkoztat – tájékoztattak. A nyilvános cégadatok szerint a társaság éves nettó árbevétele 2022-ben meghaladta az 1 milliárd 566 millió forintot, egy évvel korábban az 1 milliárd 650 millió forintot. A társaság adózott eredménye tavaly több mint 57 millió forint volt, 2021-ben pedig csaknem 39 millió forint.

Forrás: jnsz.hu

Sarkany Orsi
Verified by MonsterInsights