Elektromos buszok a szolnoki tömegközlekedésben

Tíz korszerű elektromos autóbusz sorakozott csütörtökön délelőtt Szolnokon a Véső úton, ahol ünnepélyes projektzáró keretében adták át a környezetbarát járműveket.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára köszöntójében kiemelte, hogy a kormány által indított, mintegy három éve futó Zöld busz program célja az elektromobilitás támogatása. Ez azért is fontos, mert Magyarország célja, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon. A most átadott buszok szén-dioxid-kibocsátása nulla, így 660 tonna szén-dioxid-kibocsátást lehet megtakarítani az új járművek üzemeltetésével, ami majdnem tízezer fa szén-dioxid-megkötő képességét jelenti.

A város tömegközlekedését biztosító ötven autóbusz 20 százaléka immár elektromos jármű, a géppark átlagéletkora pedig az eddigi 15 évről 11-re csökken. Az új környezetbarát járművek üzemeltetése éves szinten 40 millió forintos megtakarítást jelent majd – tette hozzá Szalay Ferenc polgármester.

Mint Pafféri Zoltántól, a MÁV-Volán-csoport vezérigazgatójától megtudtuk, a BYD K9UD típusú járművel Szolnok helyi közlekedésében állnak forgalomba és a város összes autóbuszvonalán találkozhatunk velük. A nettó több mint 1,6 milliárd forint értékű fejlesztés részeként töltőberendezéseket is telepítenek a Volánbusz szolnoki telephelyén.

Krenner László, a gyártó cég – BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. – kelet-közép-európai értékesítési vezetője a buszokat bemutatva hozzátette: az új autóbuszok alacsony padlósak, tisztán elektromos üzemelésűek és 81 utas szállítására alkalmasak. Töltésük normál körülmények között naponta 2-2,5 óránál többet nem vesz igénybe, egy feltöltéssel pedig akár 300 kilométert is képesek megtenni.

Szilvási Zsuzsa
Verified by MonsterInsights