A szomorú jézus újra ragyog: Megújult a szolnoki merengő krisztus szobor

A Szolnoki Városüzemeltetési Kft. munkájának köszönhetően a több mint 200 éves, barokk stílusú alkotás megszépült, és új életre kelt.

A Madách utca végén található, ülő Krisztust ábrázoló szobor több elnevezésen is ismert. A helyiek „Szomorú Jézus”-ként emlegetik, az alkotó által megjelenített bús, megtört arckifejezésének hatására. Ez a festett kő szobor a 1800-as években készült, és a XIX. század második felében épült romantikus stílusú építmény öleli körbe, óvva a természeti elemek és a vandálok általi rongálástól.

2020-ban egy váratlan esemény veszélyeztette a Merengő Krisztus szobrot és annak baldachinos építményét. A TIGÁZ szakemberei egy komoly gázszivárgás után egy hatalmas gödröt ástak a szobor mellett, mely nagyon óvatos munkát igényelt, hogy ne fenyegettesse a már meglehetősen rossz állapotban lévő alkotást.

A város ekkor döntötte el, hogy összefogva a katolikus egyház szolnoki plébániájával felújítja a szobrot és a környékét.

Szolnok legrégebbi szobra mostantól ismét méltóan tükrözi a város történelmét és kulturális értékeit és megújulva fogadja a látogatókat.

A Merengő Krisztus szobor felavatására vasárnap 11 órakor kerül sor, amelyre szeretettel várják a város minden lakóját. A felújításnak köszönhetően a Szomorú Jézus most ismét biztonságban van, tovább mesélve a múltról, miközben békésen figyeli a város életét.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights