Megdöbbentő adatok: itthon fizetik a legalacsonyabb kamatot az embereknek

A régióban a magyar bankok fizetik a legalacsonyabb kamatot a lekötött lakossági betétekre – hívta fel erre a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank a legfrissebb jelentésében.

Az egész régióban a magyar bankok fizetik a legalacsonyabb kamatot a lekötött lakossági betétekre a bankközi kamatokhoz képest – írta meg a Portfolio a Magyar Nemzeti Bank friss Pénzügyi stabilitási jelentésére hivatkozva.

Új trendek

A jelentés szerint az átárazódás az utóbbi időben feleakkora volt, mint amit az elmúlt két évtized tapasztalatai alapján a kamatkörnyezet emelkedése miatt várni lehetett. Az MNB úgy fogalmaz, hogy Magyarországon a magasabb kamatok jellemzően csak a privátbanki ügyfelek számára elérhetőek.

AZ ÜGYFELEK TÖBBSÉGE TOVÁBBRA IS 0 SZÁZALÉK KÖRÜLI KAMATSZINTTEL TALÁLKOZIK A LEKÖTÖTT BETÉTEK ESETÉN IS.

A jegybank azt is hozzáteszi, hogy 2021 júniusa és 2023 februárja között a háromhavi budapesti bankközi kamat (BUBOR) szintje 15,2 százalékkal emelkedett. A lakossági és vállalati betétállományra fizetett átlagos kamatláb növekedése azonban épphogy meghaladta a 3,6 százalékpontot.

Régiós lemaradás

Matolcsy Györgyék öt környező országot vizsgáltak meg és a vállalati szektorban arra a megállapításra jutottak, hogy 2023 februárig Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában a 3 hónapos bankközi kamatok emelkedése nagyságrendileg 0,7–0,85 százalékpont híján megjelent a vállalatok fennálló lekötött betéti állományának kamatváltozásában is.

MAGYARORSZÁGON EZ A KÜLÖNBSÉG 1,5 SZÁZALÉKPONT, TEHÁT MÁR A VÁLLALATOK ESETÉBEN IS VOLT NÉMI LEMARADÁSUNK.

A háztartások esetén még rosszabb a kép: az átlagos kamatszint ezekhez az országokhoz képest kisebb mértékben nőtt, és alacsonyabb szinten van, mint a vállalati betétállományoké. A jagybank szerint ennek az alábbi okai vannak:

  • a vállalatok nagyobb összegű lekötéseiből következő nagyobb alkuereje,
  • a mélyebb pénzügyi tájékozottságuk,
  • az alternatív befektetések jobb ismerete, valamint
  • a bankváltás vélt vagy valós költsége az ügyfél számára.

A háztartási betétek teljes állománya az MNB szerint csökkent, 2022 szeptembere és 2023 februárja között 608 milliárd forinttal. A csökkenés a megtakarítások részleges felhasználása, és a megtakarításokban történt átcsoportosítások miatt következett be. Az utóbbit erősíti meg, hogy ugyanebben az időszakban 1850 milliárd forinttal nőtt a háztartások által tulajdonolt állampapírok és befektetési jegyek állománya.

Forrás: Index

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights