A szociálpolitika új alapokra helyezésén dolgozik Dr. Tóth Tibor

A március 15-i ünnep alkalmából idén is átadták az állam legmagasabb rangú kitüntetéseit, elismeréseit. Mint arról korábban hírportálunk is beszámolt, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki a tiszafüredi kötődésű Dr. Tóth Tibort.

Az elismerést Dr. Tóth Tibornak (balra), Pintér Sándor belügyminiszter adta át (jobbra).
Kép: Facebook/Belügyminisztérium.

Az elismerés kapcsán szakmai pályájáról és eddig elért eredményeiről kérdeztük Dr. Tóth Tibort, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet főigazgatóját, a Belügyminisztérium Gondoskodáspolitikai Tudományos Tanácsa tagját, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az ELTE egyetemi magántanárát.

Magas rangú állami kitüntetést kapott, hogy fogadta az elismerést?

Bevallom, nagy meglepetés volt, hiszen titokban tartották a jelölésemet, amely – mint azóta kiderült – több irányból érkezett a Miniszterelnökségre. Szakmai jelölés volt az ÉFOÉSZ részéről, amely a legnagyobb fogyatékosságüggyel foglalkozó érdekvédelmi szakmai szervezet. Ezzel ismerték el a munkámat. Másik részről a Fidesz frakcióvezetés és a Gondoskodáspolitikai Államtitkárság is felterjesztett.

Azt gondolom, ez nagyon nagy elismerés úgy szakmailag, mint magánemberként.

Kép: Facebook

Mi a legfontosabb az Ön számára a szakmai pályáján?

Amikor 2010-ben elvállaltam a szociálpolitika országos szakmai irányítását, új alapokra kellett azt helyezni. Szerettem volna egy keresztény szociális alapon nyugvó rendszert felépíteni, amely hosszú évek munkája volt, de azóta sok eredményt sikerült elérni. A produktív szociálpolitikát helyezzük előtérbe. Ha valakit tudunk, akkor tanítsuk meg halat fogni, mert ezáltal a társadalom számára is fontos szempont teljesül. Nem az a célunk, hogy még több eltartott legyen, hanem az, hogy több, önmagáról gondoskodni tudó adófizető. Nagyon fontos az is, hogy akinek pedig segítségre van szüksége, azt minden eszközzel támogassuk. Ezt egyfajta missziónak tekintem, amiben segítségemre vannak az egyházak is, kiemelten a katolikus egyház. Együttműködésünk a felsőoktatásban, az utánpótlás nevelésében is megmutatkozik, hiszen nemrég Egerben sikerült elindítani egy új képzést, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel pedig közösen dolgozunk egy gondoskodáspolitika tudományi intézet elindításán.

Az eddig elért eredmények közül mire a legbüszkébb?

Ebben a világban az államnak partnerei a fogyatékossággal foglalkozó szervezetek, amelyek korábban rendszerint kritikával illették az éppen működő szociálpolitikai szakmai vezetéseket. Nagy eredménynek tartom, hogy sikerült megtalálni mindenkivel a megfelelő hangot, az együttműködés módját. Nem utólagosan, hanem előzetesen kérjük ki a véleményüket azokon a területeken, amelyek ezeket a szervezeteket érintik, kiváló a kapcsolatunk. Magánemberként a Facultasra vagyok a legbüszkébb, arra, hogy a 25 évvel ezelőtt 13 gyermekkel indult magániskola mára egy majdnem 600 fős gimnáziummá nőtte ki magát, és elértük hogy mára hétszeres a túljelentkezés az intézménybe. Büszkeséggel tölt el az is, hogy visszataláltam Tiszafüredre. Közösen gondolkozunk, és sok területen együttműködünk a város vezetésével. Ilyen közös projekt a városi labdarúgócsapat szponzorálása, támogatása, vagy számos helyi civil kezdeményezés felkarolása. Ez a város és a közössége megérdemli a segítséget. Emellett kiváló az együttműködésünk a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzattal is. Örömömre szolgált, hogy a díj átadását követő közös ünneplésre eljött Tiszafüred polgármestere és a vármegyei közgyűlés elnöke is.

Kép: Facebook

Keveset tudunk a magánemberről, akit a felsorolt eredmények mögött találunk.

Édesanyám a kócsújffalui klubkönyvtár vezetője volt, a szabadidőm jelentős részét töltöttem ott. Sokat olvastam, talán ennek köszönhető, hogy elkezdtek vonzani a társadalomtudományok. Természetes volt, hogy ebbe az irányba folytatom a felsőoktatási tanulmányaimat. Sokáig nem tudtam dönteni, hogy melyikkel kívánok mélyebben foglalkozni, ezért történelemből és szociálpolitikából is tudományos fokozatot szereztem. Ezután – mikor 2010-ben az új kormány megalakult – az élet elhívott a szociálpolitikai pályára, és akkor döntöttem el azt, hogy a nagydoktori fokozatot már ezen a területen teljesítem.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Az imaházból lopott a jászapáti fiatal

A jászsági rendőrök gyanúsítottként kihallgattak egy 25 éves férfit, aki két mikrofont és adománypénzt lopott a jászapáti imaházból.  Bejelentés érkezett a rendőrségre, hogy ismeretlen március

Tovább »