Tavaly 5 ember halt meg lakástűzben

2022-ben összesen 344 lakástűz keletkezett Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, 5-tel több, mint 2021-ben, ami 1 százalékos emelkedést jelent.

Kép: Illusztráció fotó

Az év folyamán több mint 5.800 négyzetméternyi épített terület égett le. A lakástüzekben 5 ember vesztette életét, 24 ember sérült meg, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 721 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 245 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás öt órán át tartott: júliusban egy Jászberény külterületén lévő tanya családi házában keletkezett tűz, mely átterjedt a vele egybeépített nyári konyhára és istállóra. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 12 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. 11 otthon viszont szándékos gyújtogatás miatt gyulladt ki.

21 esetben panelház valamelyik lakásában keletkezett tűz, 32 alkalommal a kéményből indult ki a tűz, ami csökkenés a korábbi év kéménytüzeihez képest. 24 kigyulladt épületben gázpalackok is voltak, amelyek nehezítették az oltást.

A 344 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

2022-ben 37-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, összesen 7 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Az év során 1 ember vesztette életét a mérgező gáz miatt, Mezőtúron.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni – írja oldalán a katasztrófavédelem.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest