Megnyílik a regisztráció a 2023-as Településfásítási programhoz

Az Agrárminisztérium (AM) által elindított Településfásítási program fontos része az Országfásítási programnak.

Kép: Illusztráció fotó

A program lehetőséget nyújt a kistelepülések zöldítésére, népszerűsíti az erdősítési támogatásokat, mindezzel pedig hozzájárul a kormány céljához: miszerint 2030-ra 27 százalékra nőjön Magyarország fával borított területének aránya.

A programban való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, így a harmadik ütemben is csak az előre jelentkező települések igényelhetnek fát. A regisztrációs felület 2023. január 10-én nyílik meg és január 20-ig érhető el. Az igénylés és a program megvalósításának tervezett menete a regisztrációval kezdődik. Az online igényléseket 2023. január 23-31. között lehet leadni.

Idén 10 ezer sorfa áll majd rendelkezésre, amelyből kétezret a 2023 tavaszi, 8000 darabot pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki. A települések a klímaváltozást és az eltérő belterületi viszonyokat is jól tűrő 13 fafajból minimum 10, maximum 30 sorfát választhatnak a készlet erejéig. A fák konténeresek vagy földlabdások, 10-14 centiméter törzs körméretűek, földlabdával együtt 2-5 méter magasak. A szakszerű ültetés érdekében minden fához támasztó karót, takarómulcsot és védőrácsot is biztosítanak.

Forrás: hirado.hu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest