Komoly veszélyt jelenthet az energiaitalok túlzott fogyasztása

Szemléletformáló programokkal igyekszik felhívni a fiatalok figyelmét az energiaitalok túlfogyasztásának veszélyeire a kormány.

Kép: Illusztráció fotó

Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ismertette a középiskolás és a felső tagozatos diákok 10 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt energiaitalokat. Ezek a fiatalok könnyen függővé válhatnak, amely hosszú távon súlyos következményekkel járhat, szív- érrendszeri betegségeket, illetve idegrendszeri problémákat okozhat.

Az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor energiaital túlfogyasztása kapcsán fiatalok orvosi ellátás szorultak. Az ilyen esetek 23 százalékában a diákok az iskolában adagolták túl az energiaitalt, 40 százalékuk otthonról kért orvosi segítséget, 7,5 százalékuk pedig bárokból

Hangsúlyozta, hogy az energiaital-fogyasztás háttérbe szorításáért a kormány a csipszadó hatálya alá helyezte ezt a terméket.

A kormány szeretné, ha az energiaital-fogyasztás helyett más válna szokássá a diákoknál. Ennek érdekében megtöbbszörözték az iskolatejprogram forrásait, a büfékben pedig nem lehet kapni energiaitalt – tette hozzá az államtitkár.

Forrás: 24.hu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest