Drágul a pótérettségi az exdiákoknak

Az érettségi díjakat a minimálbér összegéhez viszonyítva határozzák meg, így mivel 2023-ban emelkedik a minimálbér, a vizsgadíjak is drágultak.

Kép: Illusztráció fotó

Az érettségi ingyenes a tanulói jogviszony (szakképzésben tanulói és felnőttképzési jogviszony) ideje alatt az érettségi bizonyítvány megszerzéséig. Nem kell fizetni továbbá az adott vizsgatárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti, tanulói jogviszonyban (szakképzésben tanulói és felnőttképzési jogviszonyban) tett sikertelen érettségi vizsga első javító- és a pótló vizsgájáért. Illetve ingyenes az érettségi végzettséggel rendelkezők, szakgimnáziumi tanulóknak egy szakmai érettségi vizsgatárgyból tett érettségi vizsgája és első alkalommal a javító- és pótlóvizsga – írja oldalán az Eduline.

A középszintű érettségi díja a minimálbér 15 %-ának megfelelő (ezer forintra kerekített) összeg, azaz 2023-ban 35 000 forint/vizsga. Az emelt szintű érettségi ennél jóval drágább, a minimálbér 25 %-ának megfelelő (szintén ezer forintra kerekített) összeget kell érte fizetni, 2023-ban 58 000 vizsgánként forintot.

Forrás: eduline.hu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest