Átalakul a pontrendszer, nem lesz kötelező a nyelvvizsga

Változnak idén a felsőoktatási felvételi szabályok, több intézményben megemelik a minimum ponthatárt, de van olyan egyetem, ahol már nem lesz előfeltétel az emelt szintű érettségi.

Kép: Illusztráció fotó

Tavaly több mint 73 ezren jutottak be valamelyik felsőoktatási intézménybe. A legtöbb hallgatót az ELTE, a Debreceni Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem képzéseire vették fel.

Idén változnak a felsőoktatási felvételi szabályok, az intézmények ugyanis már szabadon dönthetnek arról, hogy eltörlik-e a 280 pontos minimum ponthatárt.

Miként arról is, hogy kérnek-e az adott vizsgatárgyból emelt vagy középszintű érettségit.

2024-től újabb változások jönnek. A felvételi rendszer továbbra is ötszáz pontos marad, ebből azonban 100 intézményi pont lesz, amelyben lehet szóbeli vagy gyakorlati vizsga, de többlet pontot adnak majd egyebek mellett a munkatapasztalatért és a külföldi gyakorlatért is.

A pontszámítás emellett az érettségi pontok kétszereséből és az intézményi pontok összegéből is összeállhat. A rendszer azonban automatikusan a legkedvezőbb módon számolja ki a pontokat.

2024-től változnak az idegennyelvek ismeretére vonatkozó szabályok is. Bár a sikeres érettségi vizsgához továbbra is kötelező lesz egy választott idegennyelv, az egyetemi diploma kézhezvételének már nem lesz feltétele a nyelvvizsga.

A diákok idén február 15-ig jelentkezhetnek a szeptemberben induló képzésekre az E-felvételi rendszerben. A felvételi eljárásról minden részlet megtalálható a felvi.hu oldalon.

Forrás: hirado.hu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest