A karcagi cigánytelepről a genetikai laboratóriumba

Bár az alternatív terápiák gyakran kuruzslásnak tűnnek, megfelelő szakmai hozzáértéssel és helyes alkalmazással csodás dolgokat eredményezhetnek – hangsúlyozza Horváth József molekuláris genetikus, a cannabis, közismertebb nevén a kender növényből származó terápiás készítmények (CBD/CBG) magyarországi úttörője.

Horváth József. Kép: Bakonyi Ildikó

A fiatal rákkutató tájékoztatása szerint, ezeknek a készítményeknek számos pozitív élettani hatása van, ráadásul képes a daganatos sejt pusztulását elérni. 

„Ha már egy ember életét meg tudom változtatni vagy menteni: megérte élnem!” – ez a mottója Horváth József molekuláris genetikusnak. 

A roma származású rákkutató a karcagi cigánytelepen nőtt fel, s bár gyermekkori álma az volt, hogy jogász lesz, a gimnáziumi biológia szakos tanárnőjének hála, más irányt választott. A fiatal szakember – aki a kender idegélettani hatásmechanizmusait tanulmányozta – 2017-ben több mint tízévnyi egyetemi kutatómunkát követően kezdett el foglalkozni a cannabisnövényből származó CBD/CBG (Cannabidiol és Cannabigerol) alternatív terápiákkal, miután daganatellenes hatásukat az egyik legagresszívabb agydaganat esetében is bebizonyította.

A fiatal kutató 2017 óta már több sikertörténetet tudhat magáénak, 2020 óta pedig saját cégét vezeti Ausztriában, ahol elsősorban alternatív terápiák fejlesztését végzi, amelyeknek köszönhetően a daganatos betegek életminőségének stabilizálását biztosítja. Másik fő célja, hogy az onkológiai ellátásba integrálhassa ezen alternatív terápiákat, és ezáltal pozitív irányba terelje az orvosok ezzel kapcsolatos megítélését.

Munkája mellett kiemelt figyelmet fordít a fiatalok, legfőképp a cigány fiatalok inspirálásra is. Tavaly több motivációs előadást is tartott.

Forrás: Magyar Nemzet

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest