Folyamatos a feldolgozott és az élő hal szállítás

Több tíz tonna, feldolgozott, illetve élő halat szállítanak a boltokba ezekben a napokban a hortobágyi halgazdaság telelőtavaiból.

Illusztráció fotó. Haltelepítés a Tisza-tavon. Kép: Mészáros Balázs /ALF

Már szeptemberben megkezdték a téli lehalászást, és december elejére az összes hal átkerült a telelőmedencékbe – közölte Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója. Az idei rendkívüli aszály ugyanakkor megnehezítette a munkát, miután nem volt elég csapadék, a 2800 hektár vízfelületű tavak tíz százalékát nem tudták feltölteni, a többi tóban pedig az ideális 120 centiméteres vízmagasság helyett csak 80 centimétereset tudtak biztosítani.

Simon Károly elmondta, hogy

gondos munkával a tömeges halpusztulást ugyan sikerült elkerülniük, de a rendkívüli körülmények miatt a korábbi évek 1500 tonna megtermelt halmennyiségéhez képest 15-20 százalék csökkenéssel számolnak.

Tovább nehezítette a munkát, hogy a takarmányárak a tavalyi duplájára emelkedtek. A hortobágyi halgazdaság Európa egyik legnagyobb pontytermelő halászata. A megtermelt hal 80 százaléka ponty, mintegy 15 százaléka busa és amur, a többi ragadozó: harcsa, csuka és süllő . A halak 60 százalékát saját üzemükben dolgozzák fel és konyhakészen értékesítik, a többit élő halként adják el. Utóbbi iránt a kedvezőbb ára miatt az idén megnőtt a kereslet. A tavalyihoz képest ebben az évben 30-40 százalékkal nőtt a hal ára.

Forrás: hirado.hu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest