Nem vonul ki az állam a szociális ellátásból!

Az elmúlt hetekben a közbeszéd egyik megkerülhetetlen, fontos témája lett a szociális törvény módosítása. Politikusok, szakemberek és a szociális területen érdekelt szervezetek fejtették ki álláspontjukat. Ezt a hullámot meglovagolva azonban számos tévhit és szándékos ferdítés is napvilágot napvilágot.

Illusztráció fotó

A kormánypártok által benyújtott törvénymódosítást több oldalról is támadások érték, miközben annak célja nem az állami felelősségvállalás csökkentése, ahogy azt sokan harsogják. Hírportálunk kérdésére válaszolva Kovács Ibolya szociálpolitikus rámutatott:

ha valaki megnézni a hatályos szociális törvényt, látja ezeket a szereplőket, és a sorrendiséget. Eddig is negyedik szereplő volt az állam és a helyi önkormányzat.

Ennek ellenére baloldali hírportálok és ellenzéki politikusok azt állítják, hogy a törvénymódosítás hatályba lépése után az állam kivonul a szociális ellátásból, holott erről szó sincs. Az aktuális szociális törvény egyértelműen kimondja:

A szociális ellátás feltételeinek biztosítása – az egyének önmagukért és családjukért, valamint a helyi közösségeknek a tagjaikért viselt felelősségén túl – az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatoknak a feladata.” (Szt. 2.§)

Ez nem más, mint a közvélemény szándékos félrevezetése, hangulatkeltés. Kijelenthető, hogy az állam sem kivonulni, sem a felelősségét csökkenteni nem szándékozik. Ha egyet hátralépünk, és megvizsgáljuk az álhírként terjesztett állítást, már akkor is látszik, hogy éppen a jelenlegi kormányt nem lehet szociális érzéketlenséggel vádolni.

A teljesség igénye nélkül:

  • a gyermekes családok soha nem látott mértékű támogatásban részesülnek,
  • a rezsicsökkentés minden magyar háztartás válláról súlyos terheket vesz le,
  • a munkavállalás lehetősége, s ezáltal az önmagáról való gondoskodás lehetősége mindenki számára biztosított.

De említhetnénk a 13. havi nyugdíj visszaállítását vagy a sokgyermekes édesanyák adómentességét is. Hab a tortán, hogy a szűken vett szociálpolitikára a jövő évtől négyszer akkora összeg jut, mint 2010 előtt.

Miközben a nemzeti kormányzat példátlan módon segíti, s a GDP 5 %-át meghaladó összegben támogatja a családokat (ez a legtöbbnek számít egész Európában) addig az idén áprilisban darabjaira hullott baloldal a magyar emberek megtévesztésére játszik.

Végezetül még egy fontos adat: A szociális törvénymódosítás szövege tartalmazza, hogy ha az egyén szociális biztonsága az első négy szereplő által (egyén, hozzátartozó, önkormányzat, karitatív szervezetek) nem teremthető meg, akkor annak biztosítása az állam feladata. A szakértő hírportálunknak ezt úgy kommentálta:

Ez még több is, mint az államnak a jelenlegi törvényben meghatározott feladata.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Útlezárásra kell számítani Kisújszálláson!

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a szennyvízcsatorna helyreállítása zajlik a városban.  Kisújszállás közösségi oldalán osztotta meg a hírt, miszerint december 8-tól a Deák Ferenc utcán forgalmirend-változásra kell számítani. A munkálatok előreláthatólag

Tovább »