Januártól nem kötelező magunknál tartani a jogosítványt és a forgalmit! 

Nem elsődleges magunknál tartani januártól a jogosítványt és a forgalmi engedélyt.

Kép: Illusztráció fotó

Közúti ellenőrzés során nem jár bírság ha valaki nem tudja felmutatni okmányait, mert azt a rendőrök egy elektronikus eszközzel le tudják ellenőrizni, adott esetben pedig bevonhatják a vezető jogosítványát, vagy kivonhatják a forgalomból a járművetA jelenleg érvényes szabályok szerint szabálysértést követünk el, ha nem tudjuk felmutatni akár a forgalmi engedélyt, akár a jogosítványt. Ilyen esetekben a rendőr dönthet úgy, hogy szóbeli figyelmeztetéssel továbbenged, rosszabb esetben minimum ötezer, de akár 50 ezer forint helyszíni bírságot is kiszabhat. 

A könnyítés nem mindenkire vonatkozik. A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény kizárólag a magyarországi okmányokra vonatkozik, tehát ha valakinek magyar jogosítványa van, de külföldi rendszámú autót vezet, januártól a jogosítványát nem, de a forgalmiját fel kell majd mutatni a rendőrnek.

Az okmányok fizikai kiállítása továbbra is szükséges marad, mivel a magyar állampolgároknak külföldön fel kell tudniuk mutatni azokat – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a Telexnek adott válaszában.

Forrás: Index

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor- írja oldalán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság. A fő veszélyforrások közé tartozik

Tovább »