Hidegebb lehet idén a tél eleje, mint a megszokott

A Klímapolitikai Intézet modellezései szerint a tél kezdete az átlagosnál hidegebb és csapadékosabb lehet, a tél második felét viszont a szokásosnál enyhébbnek várják, írja az InfoStartra hivatkozva a 24.hu hírportál.

Nagy az esélye, hogy az idei tél eleje hidegebb lesz, mint a általában. Illusztráció fotó.

Kovács Erik, az intézet kutatója az InfoRádióban elmondta, természetesen több tényezőt kell nézni a modellezés során, először is vizsgálni kell a trendeket, hogy mit mutattak az elmúlt évek, évtizedek, illetve azt is, hogy egy adott évben, illetve azt megelőzően milyen éghajlati, időjárási trendek voltak a Földön.

Az idei évre vonatkozóan jelezte: novembertől az újévig az átlagnál hidegebb lehet Európában, nagyon nagy az esély havazásra is.

„Anticiklonális évről beszélünk, úgy tűnik, ez ki fog tartani az évben, ami azt jelenti, hogy 30-35 százalék az esély arra, hogy Szibéria felől keleties irányítású légáramlattal száraz, hideg levegő érkezik. Ezt onnan is tudjuk, hogy az elmúlt években Szibériában erőteljesebb volt a hó-, illetve jégfelhalmozódás” – jelezte a szakember, aki hozzátette, valószínűleg egy csendes-óceáni hatás miatt január-februárban enyhébb idő várható.

Forrás: 24

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Kimutatta az alkoholszonda, ittasan vezetett

December 6-án, Jászladány belterületén került sor az igazoltatásra.  A személygépkocsival közlekedő budakeszi sofőrrel szemben alkoholszondát alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott. A gépjárművezetőt további mintavételre előállították, vezetői

Tovább »